The Dead Don't Die (2019)

    I den lille amerikanske by Centerville må det lokale politi på en meget alternativ opgave, da døde indbyggerne genopstår som zombier.


    FARVERIG ZOMBIEFILM

    Selvfølgelig skulle den mystisk-alternative instruktør Jim Jarmusch da også kreere en zombiefilm – hvad andet kunne man have forventet af den evigt uforudsigelige kunstner? "The Dead Don't Die" fik dog en noget lunken modtagelse, også blandt det ellers trofaste fanpublikum.

     

    Mystiske omstændigheder

    I den lille amerikanske flække Centerville får det lokale politi virkelig noget at se til, da mystiske omstændigheder pludselig fører til et zombieangreb. De lokale døde genopstår simpelthen og vakler på klassisk zombievis rundt i gaderne.

     

    "Slå hovedet ihjel!"

    Nu gælder det om at holde hovederne kolde og at "slå hovedet ihjel", som mantraet lyder: Zombierne dør kun, hvis man halshugger dem eller plaffer en gevaldig jagtgeværs-kaliber gennem kraniet. Så kan de lære det!

     

    Fra en anden planet

    Andre aparte omstændigheder gør sig gældende i Centerville i denne særlige tid, bl.a. er Tilda Swintons bedemand m/k et virkeligt absurd bekendtskab: Hun må da være fra en anden planet (hvor de i øvrigt taler skotsk!). Flere afsløringer venter: De fleste herlige, nogle for langt ude i hampen.

     

    Uortodoks fortællestil

    Igennem det meste af filmen fornøjes man (som vanligt) af Jarmuschs uortodokse fortællestil og ofte filterløse replikvekslinger. Det er skønt, skævt og uden sidestykke. Men der sniger sig – særligt i sidste halvdel af den betændte handling – desværre en række platte (og malplacerede) metafilmiske elementer ind i herlighederne.

     

    Tilsyneladende bundrolig

    Bill Murray er skøn i endnu en underspillet rolle, denne gang som den tilsyneladende bundrolige politichef Cliff Robertson. Overfor ham bliver Adam Driver lidt for (bevidst) stiv, mens både Chloë Sevigny, Danny Glover og Steve Buscemi bidrager med glimtvis finurlige birollepræstationer.

     

    Meget musik/musak

    Der er rigtig meget musik/musak som underlægning, og det forstyrrer den i forvejen begivenhedsrige lyd- og billedside. Som en væsentlig del af handlingen indgår en countrysang med filmens titel.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024