At kende sandheden (2002)

    En læges behandling med det gængse Thorotrast-lægemiddel har medført leverkræft og i sidste ende dødsfald blandt patienterne.


    ÆRLIGT OG PERSONLIGT

    Markant kunstnerisk og personligt filmaftryk af Nils Malmros, der her vendte tilbage til den århusianske løbebane efter det omdiskuterede sidespring til færøske Barbara (1997).

    Hudløst ærlig
    Holdt i et jerngreb af Jan Weinckes æstetiserede sort/hvide fotografering er den visuelle tone slået an fra start, og samtidig fornemmes den hudløst ærlige tilgang til det familiære og betændte materiale tydeligt.

    Uden sidestykke
    Næstefter Malmros’ mesterstykke og svanesang Sorg og glæde (2013), er "At kende sandheden" instruktørens mest personlige opus, og de åbne arme med indblik ind i fortrydelser, afmagt og samvittighedskvaler er i virkeligheden uden sidestykke i dansk film.

    Sat på gaden
    Vi følger Jens Albinus i rollen som den unge Richard Malmros i barndommens Esbjerg, hvor familien bliver sat på gaden af kongens foged. Hvor han lærer betydningen af flid og grundlægger et sind, der senere betyder et liv med pligter og afsavn.

    Mod alle odds
    Og vi følger ham, når han mod alle odds beslutter sig for at blive læge, når sit mål og bliver den første overlæge på den nye neurokirurgiske afdeling i Århus.

    Ukærligt indremissionsk miljø
    Fra de fattige kår i et fordømmende og ukærligt indremissionsk miljø følger i voksenlivet ægteskabet med en lægedatter. De får børn, men Richards 35-årige karriere som neurokirurg er filmens absolutte fokus.

    Patienter døde af behandling
    For da den aldrende kirurg er gået på pension, står det nemlig klart, at mange af hans patienter tre-fire årtier efter indsprøjtninger med det gængse Thorotrast-lægemiddel har fået leverkræft og i sidste ende er døde af behandlingen.

    Filmens sandhed
    Det er denne sandhed, filmen og Malmros vil kendes ved: Hele historien, dens menneskelige konsekvenser og de mange hovedbrud for en pensioneret, erfaren kirurg, der handlede i god tro. Ærligheden skinner igennem og forstærkes af filmens rolige stil og den udprægede dvælen ved stemninger.

    Meget positiv modtagelse
    Filmen fik en meget positiv modtagelse af anmelderne og lå generelt fra fem stjerner og opad i bedømmelserne: "Med en kirurgs klare blik og sikre hånd går Nils Malmros til opgaven: At fortælle historien om sin far. Det er der kommet en enkel og storslået film ud af", "Grå sandhed i smuk film", "Visuelt og teknisk overlegen", "En operation, der lykkes", "Usentimentalt portræt" og "Dramatisk og dybt bevægende."


    At klippe i et langt liv
    At klippe i et langt liv fra barndom til alderdom kan være en svær kunst, og det er da også om noget filmens svaghed, at dette med skiftende skuespillere ikke bliver helt troværdigt.

    Pæn og lyrisk musik
    Malmros’ hofkomponist Gunner Møller Pedersen har skrevet pæn og lyrisk underlægningsmusik, der nok træder i baggrunden, men som alligevel med fordel kunne have været valgt fra for en endnu mere ærlig og stringent filmoplevelse.



    Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2002, Danmark, Drama, Biografi, Børn på film, 98 min.

    Dansk titel: At kende sandheden
    Instr: Nils Malmros Prod: Thomas Heinesen Manus: Nils Malmros, John Mogensen Foto: Jan Weincke Klip: Birger Møller Jensen Mus: Gunner Møller Pedersen
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BD - Bedste skuespiller (Albinus)
    • BD-N - Bedste film
    • RB - Bedste skuespiller (Albinus)
    • RB - Bedste instruktør
    • RB - Bedste manuskript
    • RB-N - Bedste film
    • RB-N - Bedste fotografering
    • RB-N - Bedste lyd