Snushanerne (1936)

    To film-manuskriptforfattere bliver skældt ud af direktøren for manglende inspiration. Snart befinder de sig midt i en smuglerring på Bornholm.


    30'ER-FUT I FEJEMØGET

    Basse og Lasse-filmene:

    Kidnapped (1935)

    Week-end (1935)

    Snushanerne (1936)

     

    Den sidste af i alt tre filmfarcer, hvor Alice O'Fredericks og Lau Lauritzen - med middelmådig effekt - forsøgte at køre Ib Schønberg og Arthur Jensen i stilling som Danmarks nye duelige komikerduo. "Snushanerne" er mindst ligeså energisk som sine forgængere, og et kriminal-plot med en bornholmsk smuglerring giver herlighederne ekstra kulør.

     

    Skældt i knæ

    Basse og Lasse bliver skældt i knæ af deres filmdirektør, fordi de længe ikke har leveret filmmanuskripter af høj kvalitet. Nu har de bare at præstere, ellers er det slut med karrieren! Ad forskellige omveje og forviklinger befinder parret sig snart på en motorbåd, der havner på Bornholm. Og her bliver de vidner til en smuglerring i aktion, og samtidig svært inspirerede.

     

    Lille Connie med hund

    Lille Connie er sædvanen tro en vigtig brik i handlingen, denne gang som bornholmsk pige med nuttet hund - og en rigtig, rigtig grimmer og ond stedfar (i et herligt gennemført usympatisk portræt af Kai Holm.)

     

    Bornholmske særpræg

    Der er røgede sild og andre bornholmske særpræg som berigende baggrund, ikke mindst har man forstået at udnytte klipperigdommen til de actionmættede scener med smuglerne i aktion. Her bemærker man i øvrigt en meget ung Poul Reichhardt som bad guy med tilnavnet "Flodhesten".

     

    Ingen overraskelse

    Det kommer ikke som nogen overraskelse, at O'Fredericks' og Lauritzens iscenesættelse tangerer det overgearede. Det lå i tiden, og man kan bære over med meget, når ellers 30'er-charmen er intakt. Og det er den heldigvis det meste af tiden, komplet med kække sangnumre og skønne tidsbilleder.

     

    Fesen sidehistorie

    En fesen kærligheds-sidehistorie, hvor Lau Lauritzens (evindelige) trussetyvs-type scorer filmens henrivende Juliane er et godt stykke ude i hampen. Så fungerer det både bedre, sjovere og mere oprigtigt, når Schønberg og Jensen folder sig ud, selvom spillet ofte er manieret.

     

    Tema i båndsløjfe

    Victor Cornelius' musikalske hovedtema kører nærmest i båndsløjfe gennem hele filmen - det må man tage som en del af pakken.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024