The Stranger (1946)

    En tidligere topnazist skjuler sig i USA. Han tror, han har fundet den perfekte facade, men en agent er på sporet.


    NAZIST JAGES

    Stemningsmættet og stramt stiliseret som de fleste af Orson Welles film: "The Stranger" tager her blot et år efter 2. verdenskrigs afslutning et meget betændt emne op. En topnazist er flygtet til USA og lever nu under dække af at være bedsteborger i et lille samfund.

     

    På sporet

    Men en agent er på sporet, og snart er nazisten nødt til at springe ud for sin nyviede kone og resten af lokalsamfundet - hvis sandheden overhovedet kan tåle at komme for en dag...

     

    Hypnotiserende

    "The Stranger" er helt afgjort bedst i de første tre kvarters tid. Her er Welles' iscenesættelse tæt på at være hypnotiserende og lykkes meget flot i den lækre suspense-indpakning i lys, skygge og skuespil. Hemmeligheden er endnu bevaret - på facaden - og hér trives filmen.

     

    Hemmeligheden optrævles

    Mere problematisk bliver affæren, da hemmeligheden optrævles. For her forfalder Welles desværre til det overdramatiserende og let manierede, hvilket smitter af på både intensitet og ægthed. Komplet med tiltagende hyperventilation i tempo, spil og underlægningsmusik.

     

    I egen fælde

    Welles spiller særdeles fremragende i filmens vellykkede del, men falder selv i egen fælde i sidste, hvor overspillet er påfaldende. Til gengæld rummer filmen helt igennem solide birolle-præstationer af Edward G. Robinson som agent Wilson - og Billy House som samfundets sympatisk trinde samlingspunkt, Mr. Potter.

     

    Til at spise

    Film noir-æstetikken er til at spise og står virkelig flot, mens stilen endnu er relativt nede på jorden. Her er Russell Mettys fotografering og arbejde med lys og skygge central for de vanedannede stærke stemninger.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1946, USA, Krimi, Drama, 95 min.

    Dansk titel: Den fremmede
    Instr: Orson Welles Prod: Sam Spiegel Manus: Anthony Veiller Foto: Russell Metty Klip: Ernest J. Nims Mus: Bronislau Kaper
    Priser
    • AAN - Bedste manuskript