The Cider House Rules (1999)
En ung mand drager ud i den store verden efter mange års hyggelig isoaltion på et børnehjem.
LUNT OG HJERTEVARMT
"The Cider Hose Rules" er den første "rigtige" John Irving-filmatisering. Modsat The World According to Garp (1982) og Hotel New Hampshire (1984) har Irving i dette tilfælde nemlig selv skrevet manuskriptet.
Sit helt eget sprog
Filmen er da også vellykket og taler sit helt eget sprog - en kærkommen fornyelse mellem al den sædvanlige Hollywood'en frem og tilbage. Men den største del af æren herfor skal den svenske instruktør Lasse Hallström have. Det er hans fortællestil, hans billeder og hans personinstruktion, der slår igennem.
Herlig og særpræget
Filmen fortæller en herlig og særpræget historie om den unge Homer Wells, som er født og opvokset på et børnehjem. Her har han i nogle år fungeret som assistent for lægen Wilbur Larch, der fordomsfrit driver en mere eller mindre ulovlig fødeklinik. Larch går ikke af vejen for at foretage abort.
"Uheldige" kvinder
Derfor kommer "uheldige" kvinder langvejs fra for at blive befriet for uønskede kvaler. Da et ungt kærestepar lægger vejen forbi Larchs klinik, tager Homer en stor beslutning. Han vil frigøre sig fra børnehjemmet og drage ud i den store verden. Det unge par tager ham med ud i nærheden af havet, hvor Homer får arbejde som æbleplukker.
På egne ben
For første gang står han på egne ben i en større verden, der rummer nye udfordringer, oplevelser og venskaber, men som også kan være hård og ubarmhjertig. Han stifter bekendtskab med dystre sider af tilværelsen - og indser, at han må begynde at leve efter sine egne regler.
Storslået fotografering
Lasse Hallström rammer tidsbilledet beundringsværdigt flot, og det fostrer sammen med nærmest spiseligt delikate naturbilleder en storslået fotografisk oplevelse. Fortællestilen er rolig og afbalanceret.
Lun og hjertevarm
Historien er lun og hjertevarm, men det bliver en lille smule anmassende, at de mange småhistorier i historien er lidt for selvstændige, som de dumper ind i kortere og afrundede sekvenser. Det giver periodisk en lidt abrupt rytme.
Helt rolig
Skuespillerne er udvalgt med stor omhu. Michael Caine stortrives i rollen som dr. Larch (flot af Caine at tillære sig amerikansk tale). Hovedrolleindehaver Tobey Maguire spiller strålende, og det er kun ganske få gange, man kunne ønske sig en smule mere styrke i hans udstråling og kropssprog: Han forbliver helt rolig hele filmen igennem!
Tag på børneskuespillet
Den dengang endnu uprøvede Charlize Cheron lyser op som Homers første kærlighed, ligesom alle mindre biroller emmer af styrke og indlevelse. Særligt imponerende er smådrengene på børnehjemmet. Lasse Hallström har sædvanen tro taget på (børne)skuespillet.
Alvor og humor
"The Cider House Rules" blander begavet alvor og humor på en indtagende fredsommelig måde. Ind imellem må man tage sig til hjertet over historiens varme.
En temmelig lukket slutning
Man kunne have ønsket sig en meget mere åben slutning. Det er lidt ærgerligt, som det hele øjensynligt bare skal falde ud til den ene eller den anden side. Hermed ikke sagt, at alt nødvendigvis falder i hak. Rachel Portmans musik er i og for sig smuk, men en kende for yndig og harmonisk.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
1999, USA, Drama, Romantik, Børn på film, Tog på film, 124 min.
Dansk titel: Æblemostreglementet- Tobey Maguire (Homer Wells)
- Michael Caine (Dr. Wilbur Larch)
- Charlize Theron (Candy Kendall)
- Delroy Lindo (Mr. Rose)
- Jane Alexander (Nurse Edna)
- Paul Rudd (Lt. Wally Worthington)
- Kathy Baker (Nurse Angela)
- Kieran Culkin (Buster)
- J.K. Simmons (Ray Kendall)
- Evan Parke (Jack)
- Erik Per Sullivan (Fuzzy)
- Annie Corley (Carla)
- Eric Bruno Borgman (Soldier)
- Kate Nelligan (Olive Worthington)
- Lonnie Farmer (Hero)
- John H. Tobin (Man on Train)
- Paz de la Huerta (Mary Agnes)
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation
- AAN - Bedste film
- AA - Bedste birolleskuespiller (Caine)
- AAN - Bedste scenografi
- AAN - Bedste instruktør
- AAN - Bedste klipning
- AAN - Bedste musik
- AA - Bedste adopterede manuskript
- BD-N - Bedste amerikanske film
- GG-N - Bedste skuespiller (Caine)
- GG-N - Bedste manuskript