Fat Man and Little Boy (1989)

    I dyb hemmelighed planlægger kræfter i den amerikanske hær sent under 2. verdenskrig at konstruere en atombombe. Det bliver en hård fødsel.


    ATOMBOMBENS FØDSEL

    Det har sikkert strejfet mange tanker, hvordan det kunne komme så vidt, at amerikanerne valgte at smide to atombomber over Japan sent under 2. verdenskrig.
     

    Et lærerigt møde

    Det er stadig dén dag i dag ubegribeligt, at det fik lov at ske, men denne film kan give en vis indsigt i dispositionerne op til de fatale nedkastninger – og er et historisk sagligt og lærerigt møde med nogle af de personer, der var involveret i beslutningen.
     

    Beslutningerne bag bomben

    Følgerne af historien er jo uhyggeligt velkendte, men Roland Joffés historie bringer alligevel nye facetter ind i processen ved at skildre personerne og beslutningerne bag bomben. Hvem var den bestemmende general, hvem var hjernen bag, og ydermere: Hvilke personlige tab led de involverede?

    Kendte ikke til konsekvenserne
    Filmen beskriver ganske godt, hvordan man overhovedet ikke kendte til hverken virkning eller konsekvenser af en atombombe, hvordan bestrålede ofre skulle behandles, hvordan man kunne forvente, at de ville reagere, hvordan man kunne beskytte sig osv.
     

    Moralsk samvittighed

    Udviklingen af bomben var i vid udstrækning fri for moralsk tænkning, men i filmen kommer en Hollywood-genereret moralsk samvittighed alligevel ind i billedet sent i forløbet.

     

    Gennemsnitlig autoritær figur

    Paul Newman, der har mest at skulle have sagt i filmens første halvdel, gør en gennemsnitligt autoritær figur: Jævnt og overbevisende. Han er imidlertid den eneste skuespiller af førsteklasses karat i denne film, og der er ingen, der synes i stand til at yde ham et helt troværdigt modspil.

    Hollywood-stilrent
    Historien arbejder sig minutiøst og meget klassisk Hollywood-stilrent langsomt, men sikkert mod et forventet klimaks, der dog, når det kommer til stykket, er temmelig begrænset.
     

    Grundig iscenesættelse

    Hele vejen igennem er iscenesættelsen grundig, bastant og gammelskolet – uden nogle visuelle eller lydmæssige eksperimenter, blot flot og klassisk håndværk efter det sædvanlige snit.

    Båret af voldsom drivkraft
    Grundighed og klassisk håndværk gør ikke nødvendigvis nogen interessant film alene, og "Fat Man and Little Boy" placerer sig i grænselandet mellem jævnt kedeligt og jævnt underholdende – båret primært af en voldsom drivkraft, fordi vi på forhånd ad historisk vej ved, hvor det hele ender.
     

    Slibrig sentimentalitet

    Indimellem skæmmer slibrig sentimentalitet, når filmen går helt ind bag facaden på de involverede og deres privatliv. Det rene fyldstof og ydermere sovset ind i Ennio Morricones patriotisk-harmoniske musik.



    Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2025