Solaris (2002)

    En psykiater bliver kaldt ud til en ensom rumstation, der kredser om et planetlignende himmellegeme. På rumstationen forekommer uforklarige hændelser.


    VAMMEL RUMFART

    Solaris-filmatiseringer:

    Solaris (1972)

    Solaris (2002)

     

    Succesinstruktøren Steven Soderbergh har stort set stået bag hele herligheden selv i denne Tarkovskij-genfortalte science fiction-klassiker. Ud over at instruere har Soderbergh (sædvanen tro) også skrevet manuskriptet, samt – under både mandligt og kvindeligt pseudonym – fotograferet og klippet.

    Kategorisk vammelt
    Stanislaw Lems roman rummer gedigent hårrejsende og eksistentielt udfordrende muligheder, men de er i Soderberghs version vendt til en kategorisk vammel rumfart, hvor det er polerede moralske og etiske overvejelser hos den hårdt prøvede hovedperson, der stjæler billedet fra potentielt krybende psykologisk ubehag.
     

    Stilfuldt anslag

    George Clooney er psykiateren Chris Kelvin, der i filmens – i øvrigt meget stilfulde – anslag bliver bedt om at rejse ud til en øde rumstation langt fra Jorden. Der er modtaget et nødråb fra stationen: Der foregår uforklarlige ting, som ikke lader sig genfortælle, med mindre Kelvin selv møder op.

     

    Gribes af rædsel

    Ombord på rumstationen gribes Kelvin af rædsel, da han selv bliver udsat for det glade vanvid: Hans afdøde kone viser sig og forekommer meget virkelig. Hvordan skal psykiateren forholde sig til dette meget skræmmende skisma?

    Fin introduktion
    Soderbergh lykkes fint med at introducere Kelvin i det daglige kedsommelige arbejde, ligesom ankomsten til og de første ti minutter ombord på rumstationen rummer nogle fortællemæssige kvaliteter.
     

    "Konkret abstrakt"

    Da filmen begynder at blive "konkret abstrakt", mærkes det hurtigt, at begivenhederne gribes an på en måde, hvor det krybende og potentielt eksistentielt skræmmende preller af og drukner i det dyre produktionsdesign... og olietønde-underlægningsmusik.

    Rædslen ikke under huden
    Rædslen kommer aldrig under huden, og der opbygges større væmmelse ved Soderberghs filmiske "metode" end ved historien, der jo er tænkt som en både uroskabende og perspektiverende fremtidsfabel.
     

    Til det brede publikum?

    Det kan lidt barskt siges, at genindspilningen af Tarkovskijs klassiker og nyfortolkningen af Lems roman er lige i øjet til det bredt funderede og ukritisk sensationssøgende publikum, der sikkert vil opfatte Soderberghs version som "alternativ" og ikke så meget andet.



    Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2025

    Fakta om filmen

    2002, USA, Science Fiction, Mystik, Drama, Romantik, 97 min.

    Dansk titel: Solaris
    Instr: Steven Soderbergh Prod: James Cameron, Jon Landau, Rae Sanchini Manus: Steven Soderbergh Baseret på: roman af Stanislaw Lem og filmmanuskript af Andrej Tarkovskij Foto: Steven Soderbergh Klip: Steven Soderbergh Mus: Cliff Martinez
    Priser
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering