Inglourious Basterds (2009)

    Under 2. verdenskrig planlægger en biografejer og hendes gruppe af allierede at gøre det af med hele nazismens top.


    UNIK FILMOPLEVELSE

    Uden tvivl Quentin Tarantinos mest begavede film siden Pulp Fiction (1994) og i en klasse helt for sig. "Inglorious Basterds" er ikke alene en unik filmoplevelse, men også en film, der helt og aldeles skider på de fleste konventioner.

    Knivskarpt og præcist
    I sit udtryk dog klassisk med et knivskarpt og betagende fokus på form og farver, detaljer og perspektiv: Meget modsat flere af Tarantinos seneste voldsfokuserede værker.
     

    Genremæssig sammenstykning

    Stilen er en genremæssig sammenstykning, hvor krigsdrama og komedie skiftes til at dominere, dog hele tiden raffineret smeltet ind i hinanden. Der er hele tiden et glimt i øjet, men samtidig er alvoren til at få øje på – og denne vekselvirkning fungerer helt og holdent på Tarantinos vellykkede præmisser.

    Lange flotte kapitler
    I de lange og flotte kapitler, som filmen er inddelt i, præsenteres vi først for hovedskurken, dernæst heltene, før den egentlige hævntogtshandling kan gå i gang, og jagten på nazisternes bagmænd sætter ind.
     

    En gruppe nazihadere

    For det er filmens hovedplot, at en gruppe nazihadere under ledelse af løjtnant Aldo Raine (Brad Pitt) med Tennessee-accent går på togt i Frankrig for at få skalperet så mange nazister som muligt... og selvfølgelig helst nogle af dem, der har magt.
     

    En stor chance

    I Paris forelsker en soldat sig i en yndig biografejer, og det skal vise sig at blive Aldo Raines store chance, da Hitler og alle de andre nazitopfolk skal samles til en biografpremiere netop i den lille biograf.
     

    På alle måder farverig

    "Inglorious Basterds" er på alle måder en farverig oplevelse, og det er ikke alene forfriskende, men også beundringsværdigt. Ikke en person i den skæve film er skåret ud af arketyper, men rummer raffinementer og små glimt i øjet, som alle skuespillere helt tydeligt trives med.

    Sjælden Tarantino-ro
    Filmen er også præget af en for Tarantino sjælden ro: Ikke mange unødvendigt fancy klip eller kameravinkler, musikken er begrænset til et pletvist komisk virkemiddel (med bl.a. spaghettiwestern-toner), og skuespillerne forfalder ikke til overspil.
     

    Centrale morsomme scener

    Så der er langt fra tale om en traditionel komedie, derfor er de centralt morsomme scener måske netop sjove, som det er tilfældet. Og derfor fungerer de bestialske islæt godt.

     

    En følt sarkasme

    Og alvoren i SS'ernes budskaber skjules med elegance bag en følt sarkasme, som særligt Christoph Waltz rammer perfekt i rollen som Hans Landa.

    Forfriskende frækt
    Elegant er det også, når Tarantino skriver om på historien og digter spidsfindigheder ind i nazisternes skæbne. Det havde vi nok ikke regnet med... Og hvor er det forfriskende frækt.
     

    Forbilledligt samspil

    Ud over helt ubetaleligt geniale Christoph Waltz skal særligt fremhæves Denis Menochet som den franske landmand i filmens begyndelse – netop i samspil med Waltz.

     

    Træder i karakter

    Og August Diehl, der træder i karakter som slesk gestapo. Brad Pitt står for meget underholdning med sin sindssyge diktion – særligt, når han bruger den til at tale "italiensk".



    Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2025

    Fakta om filmen

    2009, USA, Komedie, Drama, Krig, Krigsdrama, 153 min.

    Dansk titel: Inglourious Basterds
    Instr: Quentin Tarantino Prod: Lawrence Bender Manus: Quentin Tarantino Foto: Robert Richardson Klip: Sally Menke
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN - Bedste skuespiller (Christoph Waltz)
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering
    • AA - Bedste birolle skuespiller (Waltz)
    • AAN - Bedste fotografering
    • AAN - Bedste instruktion
    • AAN - Bedste klipning
    • AAN - Bedste film
    • AAN - Bedste lydeffektsklipning
    • AAN - Bedste originale manuskript
    • AAN - Bedste lydmix
    • GG - Bedste birolleskuespiller (Waltz)
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør
    • GG-N - Bedste manuskript
    • RB-N - Bedste amerikanske film