Eksperimentet (2010)
I 1950'erne eksperimenterede Danmark med at "danskificere" grønlandske børn. Målet var et samlet land med et samlet sprog.
SOBER RANSAGELSE
Scriptgirlen Louise Friedberg får her sin spillefilmsdebut som instruktør med noget så voldsomt som en ransagelse af den danske grønlænder-samvittighed.
På en sober måde
Og det synes bestemt at være en relevant og nødvendig diskussion, der her tages hul på, og heldigvis beskæftiger "Eksperimentet" sig også på en sober måde med de store indgreb i grønlænderbørnenes frihed.
Naturmættet kulisse
Filmens naturmættede bagtæppe er i sig selv et blikfang og et drama, der rager noget op over det sædvanlige i dansk film. Og havde inddragelsen af den rå natur været mere sensitiv, ville filmens barske historie have kunnet smelte mere sammen med det golde og øde.
Naturens uudnyttede muligheder
Men Louise Friedberg er tilsyneladende ikke interesseret i naturens muligheder, hvor Grønland ellers kunne have spillet en hovedrolle: Det kunne næppe være mere oplagt.
Syntetiske virkemidler
I stedet er "Eksperimentet" tiltrukket af mere syntetiske virkemidler, der så at sige kvæler naturen – og til dels filmoplevelsen. Dette er mest udtalt på lydsiden, hvor de fleste scener underlægges musik.
Muligheder forpasses
Muligheden for at lade naturens lyde tale og diktere stemningen forpasses, og det undrer. Hvor meget stærkere kunne begivenhederne ikke have stået ved at fokusere mere intensivt på naturen, dens sjæl, lyde og monumentale udstråling!
Hovedrolle-højkoncentrat
Friedbergs film er i særdeleshed et højkoncentrat centreret om Ellen Hillingsøs hovedrolle, sygeplejersken Gerd – en sammenbidt gammeljomfru, der påtager sig jobbet med at reintegrere grønlandske børn.
Dramaer i dramaet
Højkoncentratet består i dén måde, Gerd bliver omdrejningspunkt for langt de fleste dramaer i dramaet. "Eksperimentet" vil måske snarere end noget andet skabe et feministisk fugleperspektiv på en sort plet i den danske socialforsorgs historie?
Udpenslende portræt
Gerd portrætteres udpenslende som en dedikeret kvinde med en prop i underlivet (denne prop bliver dog frigivet med champagneeffekt i en alt andet end erotisk samlejescene undervejs.)
Mandsdomineret overmagt
Denne kvinde træder også i karakter over for en mandsdomineret overmagt. Om hun brænder igennem er mere usikkert, men hun er en kvinde, der tør stå ved sine holdninger.
Fra sammenbidt til blomstrende
Der er altså grund til at glæde sig over Gerds forvandling fra sammenbidt til blomstrende: En kvinde lærer sin krop at kende, og i takt med elimineringen af de seksuelle spændinger bliver hun også blødere om hjertet, hvilket kommer de hårdt prøvede børn til gavn og glæde.
Ikke enkelt
Gemt bag dette centrale kvindeportræt er filmens egentlige dagsorden, der i langt højere grad eksponeres som filmens krumtap: En gruppe grønlandske børn blev efter 2. verdenskrig "deponeret" i Danmark hos danske plejefamilier.
Ét samlet kongerige
Målet var at gøre dem danske – at reintegrere dem i det grønlandske samfund. Følgen skulle så være, at de "leverspisende" grønlændere ville indse, at ét samlet rige, hvor alle talte dansk, var vejen frem. Men helt så enkelt blev det ikke...
Hyper-eksponeret
I hovedrollen er Ellen Hillingsø som nævnt hyper-eksponeret, og det er derfor glædeligt, at hun er instrueret så grundigt ind i temaet, at spillet sidder pænt i skabet. Til gengæld er Morten Grunwald ikke god i den mest markante mandlige rolle i filmen. Den stive diktion skærer i ørerne.
Musik, der ikke hører hjemme
Ola Kvernbergs film-kammermusik er på nogle områder pænt originalt komponeret. Særligt i filmens indledningsfase opstår interessante temaer. De hører bare ikke hjemme i filmen.
Kradser i overfladen
Filmen opleves generelt som sober. Den kradser i overfladen og åbner muligheder for interessante diskussioner. Der kunne have været håbet på en dybere og stærkere indføring i det mørke kapitel. Hér tænkes ikke mindst på de narrative valg og den psykologiske nerve.
Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2025
Fakta om filmen
2010, Danmark, Psykologisk drama, Børn på film, Historie, Drama, Bjerge på film, 90 min.
Dansk titel: Eksperimentet- Ellen Hillingsø (Gerd)
- Morten Grunwald (Omann)
- Laura Skaarup Jensen (Karen)
- Kurt Ravn (Svendsen)
- Laura Bro (Frk. Høgh)
- Mads Wille (Dr. Brandt)
- Finn Nielsen (Hr. Møller)
- Nukaka Coster-Waldau (Margrethe)
- Domilia Marianne Singertat (Marie)
- Paniaraq R. Søltoft (Ingrid)
- Najaaraq Margit Davidsen (Dorthe)
- Kristian Falck-Petersen (Daniel)
- Peder Holm Johansen (Betjenten Jensen)
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation
- BD-N - Bedste skuespillerinde (Hillingsø)
- BD-N - Bedste birolleskuespiller (Skaarup Jensen)
- RB-N - Bedste skuespillerinde (Hillingsø)