Borgen [3] (2013)
Politikere på Christiansborg modarbejder sig selv og hinanden til den helt store guldmedalje.
KVINDEN PÅ VÆGTSKÅLEN #3
Sammenhængende i denne serie:
Borgen [1] (2010)
Borgen [2] (2011)
Borgen [3] (2013)
S3:E1 (I Danmark er jeg født) [5/7]
Tredje sæson af "Borgen" skydes i gang som en frisk start, og det er en klog disposition at få visket tavlen så godt som rent, hvis serien skal komme ud af sin egen lomme, hvor den har dannet lidt vel megen uld gennem to sæsoner.
Drømmer om comeback
Landets tidligere statsminister Birgitte Nyborg er trådt ud af dansk politik og besidder nu fremtrædende poster i erhvervslivet. Men hun savner politik og vil gerne gøre comeback i sit eget gamle parti. Men hendes ønske bliver ikke imødekommet af den nye partiformand, så Nyborg stiller op som kandidat i formandsvalget; et valg, hun imidlertid taber. Så nu må hun tænke alternativt.
En frisk start
Episode 21 er som nævnt en frisk start. Det er næsten som at få serveret alle personerne i galleriet igen – blot med dén fordel, at vi kender dem i forvejen. Hovedforfatter Adam Price er lykkedes flot med at tilføre nyt og vitalt liv til de enkelte roller og deres placeringer omkring de forskellige magtstrukturer i serien.
Morgenluft
Den skønne mikstur af genkendelsens glæde og fascinationen af morgenluft og nye intriger og forviklinger lover hermed godt for tredje sæson.
Effektivt indhop
Christian Tafdrup gør et effektivt indhop som alle tiders dumme svin i TV1-ledelsen, mens Søren Malling fortsætter sit følte spil i rollen som førnævntes kuede afdelingsleder. Der er også pæn udstråling i de ledende roller – også her virker det som om, der er fornyet entusiasme.
S3:E2 (Med lov skal land bygges) [5/7]
I episode 22 fortsættes de gode takter, som i den lovende start på tredje sæson. Masser af gnist, fortællebegær og funklende skuespil former en af seriens mest vellykkede episoder.
Alternative veje
Efter at være blevet afvist af sine gamle partifæller, vælger Birgitte Nyborg at gå alternative veje for at komme tilbage i dansk politik. Hun samler de få politikere, der er loyale overfor hende og hendes politiske linje og iværksætter et projekt, der vil give genlyd på den politiske scene.
Medrivende stemning
En af de væsentlige årsager til episodens gnist er det herlige liv, som iværksætteriet former. Det virker befordrende på de fleste og skaber en medrivende indramning.
Nerve
Samtidig er der megen nerve i de nødvendige brud og alliancer partier og partifæller imellem, og skuespillerne synes at nyde den friske luft, som tredje sæson har ført med sig.
Drama over hele linjen
Christian Tafdrup er stadig en bemærkelsesværdig klam dum skid, ligesom Troels Mallings let forsmåede nyhedschef er en af seriens finest portrætterede roller. Der er drama over hele linjen; politisk, på hjemmefronten, for åben skærm.
S3:E3 (Den rigtige nuance af brun) [5/7]
Efter den smittende iværksætter-stemning i episode 22 følger her en episode, hvor det bliver klart, at træerne ikke vokser ind i himlen.
Et nyt midterparti
Landets tidligere statsminister har travlt med at samle alle interesserede i dannelsen af sit nye midterparti, men hun er også nødt til at skære ind til benet, hvis hendes egne politiske dagsordner skal overholdes.
Fremdrift
Episoden har masser af fremdrift. Et af de temaer, der fungerer bedst, er skuffelsens sug i maven – den er central hos flere af vores travle protagonister. Det kommer bl.a. til udtryk hos Katrine Fønsmark, der håber på en genforening med ekskæresten, men som bliver sat på plads af en fremmed bh.
Niveauet holdes
Og på et andet niveau, blandt medarbejderne på TV1, der er skuffede over deres kanalchefs nye, tillærte dispositioner. Så det høje niveau holdes indtil videre i 3. sæson.
S3:E4 (Den enes død..) [5/7]
Det store og evigtgyldige spørgsmål om dyrevelfærd i danske stalde bringes her til torvs – men dét er ikke episodens drive... dén finder vi i det fint sammenvævede net af personlige kriser bag facaden.
Endelig lykkes det!
Endelig lykkes det Birgitte Nyborg og hendes nystartede parti at få foden indenfor i varmen. Det hele starter med en grisebøf, der har rester af antibiotika i sig – og herfra griber man chancen for at markere sig politisk.
International sex
Bag facaden har Katrine Fønsmark svært ved at acceptere, at eksmanden har genfundet sit sexliv. Nyhedschefen Torben Friis svarer for første gang den åleglatte kanalchef igen. Og der er god, international sex til Birgitte Nyborg.
Saftig dagsorden
Episoden har en meget saftig politisk dagsorden – og hér er det ikke den tørre grisebøf, der tænkes på. Men der er aktualitet og fremdrift i sagen, som nemt kunne smitte af på debatten i det virkelige politiske liv.
Mellemmenneskelige konflikter
I de mange små mellemmenneskelige konflikter og forsøg på genforeninger eller nye pardannelser rummer episoden fint afbalancerede vægtninger. Det medfører en række stærke og vedkommende scener, der kan bygges videre på i kommende episoder.
S3:E5 (Du skal ikke bedrive hor) [5/7]
Sex – ikke mindst købesex – har rigtig mange en holdning til. Nogle sågar en veludviklet dobbeltmoral. Men da landets politikere i denne episode af "Borgen" vil til at kriminalisere sexarbejde, sætter Birgitte Nyborg alligevel en kæp i hjulet.
Fingeren på pulsen
Episode 25 har fingeren på pulsen, både den bagvedliggende, intrigante og mellemmenneskeligt betændte, men også den samfundsmæssige. Det vanskelige tema med sexarbejde i Danmark håndteres med en fint frigjort åbenhed, der kunne inspirere det virkelige politiske liv i landet.
Engagement
Generelt er der bid i sæsonens politisk engagerede stemning – der er kampvilje og mere end spin, og det er dejligt at kunne svømme hen i, nu hvor det politiske liv i den virkelige danske verden længe har været præget af dødvande.
Rutsjeture
Episoden fortsætter sæsonens herligt funklende kærligheds- og følelsesrutsjeture. De synes at komme tættere og tættere på det virkelige liv, som mange danskere lever på den anden side af "Borgen". Og i et engageret skuespil og et professionelt håndværk er det svært ikke at blive grebet.
S3:E6 (Fortidens sønner) [5/7]
Borgens tredje sæson vedbliver at tryllebinde og fastholde sit greb om tilskueren. Det er den velafmålte og begavet doserede blanding af menneskeligt drama og politisk arrogance, der former en sæson af nærvær og genkendelighed. Birgitte Nyborg er endelig kommet til lægen og bliver chokeret, da hun opfordres til at lade sig operere. Men hun vil ikke være åben om sin mulige sygdom.
Rørende drama
Samtidig er TV1 ved at knække sammen på midten som følge af den nye ledelsesstil – episodens mest elegant rørende menneskelige drama, personificeret i Søren Mallings betagende sammensatte nyhedsvært.
Flot strikket sammen
Det storpolitiske hovedtema er flot strikket sammen med store masker, men igen er det – heldigvis – de menneskelige op- og nedture bag, som er i fokus.
S3:E7 (Faldet) [6/7]
Hen imod slutningen af serien spidser begivenhederne til, og episode 27 former den foreløbig mest intense time med masser af elegance, nerve og oprigtigt rørende drama.
Med næb og klør
Birgitte Nyborg kæmper med næb og klør for at holde sin sygdom skjult. Men da der uventet udskrives valg til Folketinget, bliver det snart en umulig opgave at spise partifæller og familiemedlemmer af med søforklaringer på det stigende fravær. Episode 27 holder tilskueren i et jerngreb fra start til slut i en atmosfære af ægthed og menneskelig frustration på mange niveauer.
Intensitet
Det former en højdramatisk, mellemmenneskelig intensitet, hvor det er de små subtile detaljer, snarere end påklistrede ekstremiteter, der stjæler hele billedet. Det er endelig lykkedes forfatterne at skrive en episode, hvor den narrative elegance går hånd i hånd med følt skuespil og en eklatant dramatisk nerve.
S3:E8 (Man har et standpunkt..) [4/7]
"Borgen"s episode 28 byder på et mindre formdyk, men er samtidig sprængfyldt med menneskelig frustration. Birgitte Nyborg indser, at hun er nødt til at fortælle sine partifæller, at hun er i behandling for en sygdom, og det kan jo endelig også vendes til positiv omtale i pressen.
Brodne kar
Men det viser sig, at der er brodne kar i partitoppen, og hvis Nye Demokrater skal overleve, må det stoppes øjeblikkelig. Der er vældig meget sensation over historierne i afsnit 28, og det kammer ind imellem over til det lovlig overdramatiserede, hvilket ikke er klædeligt. Omvendt kommer budskaberne meget effektivt ud over rampen, serveret med sursød sauce for primetime feinschmeckere.
Blidt pirret
Et mentalt sammenbrud for åben skærm, en "møgsæk" af en kone, der laver en scene, brodne kar og småkorruption – alt sammen former en episode af vældig pomp og pragt og fjerner til dels fokus fra de mere blidt pirrede nervebaner, som det ellers har været dejligt kendetegnende for 3. sæson.
S3:E9 (Fornuft og følelse) [5/7]
Næstsidste episode af "Borgen"s tredje sæson spænder buen, så pilen endelig kan sættes i bulls eye, når det hele rundes af. Med lige dele tændt valgdrama og højspændt persondrama intensiverer serien sine mange små og store historier omkring det velkendt vellykkede hovedtema.
Direkte i flæsket
Birgitte Nyborg vil mere end bare få en lille håndfuld mandater i Folketinget efter valget. Derfor ser hun sig presset til at gå direkte i flæsket på sin politiske modstander. Men har hun tænkt igennem, hvad det kan betyde for hendes egen familie?
Ikke hele verden
Episoden afsluttes med knugende intensitet. Her mindes vi om, at det travle liv på Borgen ikke nødvendigvis er hele verden. Ellers er episodens mest vellykkede og humoristiske islæt utvivlsomt den tilspidsede kamp på TV1, hvor nyhedschefen vælger at gå imod sin emsige overordnede i sidste øjeblik.
S3:E10 (Valget) [4/7]
Så skal der lukkes ender og knyttes bånd i sidste afsnit af "Borgen"s tredje sæson – og det slipper man af sted med sådan nogenlunde med skindet på næsen. Det er valgdag. Birgitte Nyborg kæmper til det sidste for at få så meget indflydelse som muligt, og da stemmerne er talt op, bliver Nye Demokrater tungen på vægtskålen.
Træder i karakter
Samtidig er det tid at træde i karakter som privatperson. Det gælder både for Birgitte Nyborg, men også for hendes vejleder Katrine Fønsmark og tv-chefen Torben Friis.
Kantede rundinger
Sidste "Borgen"-episode er først og fremmest et drama på tinge – og ikke så meget på det personlige plan. Tendensen bliver, at rundingerne bliver for kantede, og det kan ind imellem næsten gå hen og blive pinligt.
Fin afslutning
Overordnet betragtet er der dog tale om en fin afslutning på en noget broget serie, der blev bedst i 3. sæson.
Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
2013, Danmark/TV, Drama, Børn på film, Teenagere, 580 min.
Dansk titel: Borgen [3]- Sidse Babett Knudsen (Birgitte Nyborg Christensen)
- Birgitte Hjort Sørensen (Katrine Fønsmark)
- Søren Malling (Torben Friis)
- Pilou Asbæk (Kasper Juul)
- Mikael Birkkjær (Philip Christensen)
- Michelle Bjørn-Andersen (Grethe Fønsmark)
- Emil Poulsen Dam (Magnus Christensen)
- Alastair Mackenzie (Jeremy Walsh)
- Freja Riemann (Laura Christensen)
- Charlie Top-Nørgaard (Gustav Juul Fønsmark)
- Jens Albinus (Jon Berthelsen)
- Julie Agnete Vang (Nete Buch)
- Lars Knutzon (Bent Sejrø)
- Søren Spanning (Lars Hesselboe)
- Jens Jacob Tychsen (Jacob Kruse)
- Benedikte Hansen (Hanne Holm)
- Anders Juul (Simon Bech)
- Kasper Lange (Dan)
- Thomas Levin (Ulrik Mørch)
- Christian Tafdrup (Alexander Hjort)
- Lisbeth Wulff (Pia Munk)
- Michael Asmussen (Partisekretær)
- Kjeld Nørgaard (Gregers Toft)
- Per Scheel Krüger (Udlejer)
- Ines Laimins (Adm. Direktør)
- Au Hin Wai (Bestyrelsesmedlem)
- Roohullah Rohein Husani (Journalist)
- Kristian Halken (Erik Hoffmann)
- Marie Askehave (Benedikte Nedergaard)
- Vibeke Hastrup (Bodil)
- Niels Ellegaard (Hasse)
- Helle Dolleris (Lis)
- Peter Gantzler (Jørgen Steen Andersen)
- Richard Lawrence (Bjarne Godtfredsen)
- Laura Allen Müller (Nadia Barazani)
- Hadi Ka-Koush (Jawad Hammidi)
- Ole Thestrup (Svend Åge Saltum)
- Peter Plaugborg (Asher Fønsmark)
- Marie Bach Hansen (Pædagog)
- Anne Vester Høyer (Tv-vært)
- Peter Mygind (Michael Laugesen)
- Laura Bro (Helene Knudsen)
- Anne Sofie Espersen (Karoline Friis)
- Katrine Jensenius (Jytte Hansen)
- Audrey Castaneda (Sandra Hansen)
- Victor Stoltenberg (Jeppe)
- Peter Eggers (Svensk socialdemokrat)
- Lars Mikkelsen (Søren Ravn)
- Preben Kristensen (Overlæge)
- Signe Egholm Olsen (Anne Sophie Lindenkrone)
- Patricia Schumann (Tanja)
- Mia Lyhne (Journalist)
- Mathias Seneca (Journalist)
- Bjarne Henriksen (Hans Christian Thorsen)
- Jannie Faurschou (Yvonne Kjær)
- Lue Dittmann Støvelbæk (Jonas Ravn)
- Christopher Fairbank (Vassily Andrejev)
- Allan Arnby (Justitsminister)
- Thomas Baldus (Redaktør fra 2'eren)
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation