Den kloge Mand (1937)

    Der er åben krig mellem landsbyens læge og kvaksalver, indtil kvaksalverens evner alligevel anerkendes i nødens stund.


    HJERTEVARMT

    Sammenhængende film:

    Den kloge Mand (1937)

    Den kloge mand (1956)

     

    Denne kloge og hjertevarme film blev en stor publikumssucces i 30’erne, måske fordi Carl Alstrup her overførte sin teatersucces-figur til film, men i særdeleshed fordi, det er en usædvanligt veldrejet film.
     

    Inspireret af virkelige begivenheder

    Inspireret af en autentisk retssag mod en nordjysk kvaksalver i 1928 skrev Paul Sarauw et skuespil i 1936, som året efter blev til et filmmanuskript. Med fra de skrå brædders version fulgte hovedrolleindehaveren Carl Alstrup, skønt det var åbenlyst, at han ikke var imponeret over instruktøren Arne Weel.

    Smittende charme
    Weel er imidlertid sluppet mere end hæderligt fra denne tidlige danske tonefilm, hvis smittende charme, vid og hjertevarme er fortalt i en underfundigt humoristisk indpakket alvor, der er fuld af ro og indlevelse.
     

    Den kloge mand

    Den lokale kloge mand, Rasmus Thomsen, har helbredt mange mennesker med små og store skavanker, men han bliver ikke anerkendt for sine evner. Landsbylægen Thomas Haller er decideret fjendtligt stemt: kvaksalveri er roden til alt ondt.
     

    Blomstrende kærlighed

    Derfor modarbejder lægen både Thomsens virke og et blomstrende kærlighedsforhold mellem sin egen datter og Thomsens søn. Men efter en tragisk hændelse, hvor Rasmus Thomsen er tæt på at havne i knibe, bliver der alligevel brug for hans ekstraordinære evner i en tilspidset situation.

    Ro og grundighed
    Filmen er ikke alene båret af en betagende ro og grundighed i skildringen af de vekslende sindsstemninger, som særligt Rasmus Thomsen må igennem.
     

    Alstrup en stor oplevelse

    Der er også store og bemærkelsesværdige præstationer blandt skuespillerne, hvor særligt Carl Alstrup er en meget stor oplevelse i sit følte hjertelige spil. I mindre roller bør Rasmus Christiansens rolle som karlen Niels nævnes for det nuanceret komiske, ligesom den blot 27-årige Ebbe Rode gør en fin figur.

    Herligt tidsbillede
    Filmen udgør et herligt tidsbillede med dansk landsbyidyl i flere sociale lag, og Arne Weels iscenesættelse er ikke ude på at stereotypisere, snarere fortælle en god og ærlig historie.
     

    Fine udendørs optagelser

    En stribe fine udendørs optagelser, ikke mindst ombord på kvaksalverens fine åbne bil, skaber masser af stemning og nærvær. En vandring gennem det øde landskab i piskende regn og blæst er i sine beskedne effekter meget virkningsfuld.

    Meget lidt musik
    Stort set hele filmen er uden brug af musik. Det opdager man i sin optagethed af filmens ærlige udtryk først for alvor, da søde toner for første gang bimler blidt som ledsagelse til en kærlighedsscene. Dominerende bliver musikken aldrig. Samme historie blev året efter filmatiseret i Sverige med titlen "Kloka gubben", ligesom en ny dansk version med Osvald Helmuth i hovedrollen kom i 1956.



    Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024