Skaf en Sensation (1934)

    Det umage makkerpar Sus og Stille er på nye løjer. Hun skal deltage i et svømmestævne, han jagter en sensation til en avisforside.


    INGEN LUFT UNDER LØJERNE

    Film med Sus og Stille:

    Saa til Søs (1933)

    Skaf en Sensation (1934)

     

    Emanuel Gregers fortsatte hér med endnu en "Sus og Stille"-film ovenpå "Saa til Søs", der kom året før. Der kom dog aldrig rigtig luft under løjerne med komikerduoen Marguerite Viby/Christian Arhoff, og "Skaf en Sensation" er da også en farce helt uden farverigdom.

     

    Charmen intakt

    1930'er-charmen er dog intakt, bl.a. med en solid inddragelse af københavnerlokaliteter, når Sus og Stille cikler gennem byen på deres tandem (selvsagt i Kai Normann Andersen'sk-skønsang, om end tonerne til denne film er uden bid). Udendørsoptagelserne er i sig selv grund nok til at sidde komedien igennem (vi er bl.a. i Øbro Svømmehal, på Københavns Rådshusplads og langs søerne).

     

    En djærv avispige

    Sus (Viby) er en djærv avispige, der dog går med større drømme. Bl.a. er hun ferm til at svømme og vil gerne deltage i et stort internationalt stævne.

     

    Bejler til samme herre?

    Hér bliver hun kun endnu mere motiveret, da en rivalinde (Lili Lani) viser sig blandt deltagerne – og hvor Sus tror, de bejler til den samme herre, journalisten Max (en stærkt teater-mandesminket Edgar Hansen).

     

    Skaf en sensation!

    Stille er omvendt i fuld gang med at forsøge at gøre karriere som digter, men det viser sig sværere end først antaget. Derfor må han starte med at skaffe en sensation til avisen. Måske det kan bringe ham i høj kurs!

     

    En række farceoptrin

    Heraf følger en række farceoptrin, da Stille bl.a. skaffer sensationen Greta Garbo til landet (spillet af Arhoff selv med kjole, paryk og læberødt!). Ingen af disse optrin er tilnærmelsesvis morsomme, og heller ikke det "spændende" svømmestævne ægger, end ikke betragtet ud fra et samtidigt underholdningsperspektiv.

     

    Københavnske jøder i sidehistorie

    Til gengæld er det sprødt her i 1934, året efter nazisternes magtovertagelse i Tyskland, at opleve et længere optrin i form af en sidehistorie om en gruppe københavnske jøder, ført an af skrædderen Kolinsky (en debuterende, volapyktalende, spytkrøllet og kalotbærende Sam Besekow).

     

    Mærkværdigt overpjattet

    Sammen med sin datter Kolja (Arendse Schiøler) udgør Kolinsky et mærkværdigt overpjattet sidegalleri, der ganske vist ikke decideret er tegnet usympatisk op, men som dog – i lys af tiden – må siges at være bemærkelsesværdigt. Der er også flere andre jøder på spil i handlingen: John Price er fx en skidt, ubarberet karl, der begår indbrud i en juvelbutik!

     

    "Absolutte ja... absolutte nej..."

    Christian Arhoffs ungdommelige pjatterier vinder aldrig gehør ("absolutte nej... absolutte ja," er blandt hans faste udtryk), mens Marguerite Viby er fuld af vigør i en smittende sprudlelyst.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024