Een stor familie [2] (1983)

    En gruppe ansatte i en afdeling af en virksomhed i København gennemlever arbejdslivets op- og nedture.


    UPS AND DOWNS I ARBEJDSLIVET [2]

    Sammenhængende i denne serie:

    Een stor familie [1] (1982)

    Een stor familie [2] (1983)

     

    Det er slående, så nær virkelighedens arbejdsliv, denne danske sitcom-komedieseries tre forfattere evner at bringe os. Men når det så nævnes, at det er Lise Nørgaard, Jane Aamund og Paul Hammerich, der står bag, er det lettere at forstå, hvordan dét kan lade sig gøre.

     

    Vid og bid

    Blikket på det danske arbejdssamfund anno 1982-1983 er skrevet med vid, bid og legelystne blyanter, og tidsbilledet er skønt – samtidig med, at de fleste af virksomheden Hollys prøvelser med lethed kan overføres til dagens ditto. Det er skævt, uforpligtende, men alligevel hele tiden med modent ironiske stikpiller.

     

    En større sparerunde

    I 2. og sidste sæson af "Een stor familie" iværksætter koncernen en større sparerunde, der får enhver bukse- eller kjolebag gjort godt fugtig af angstens svedperler. "Kan det være netop min funktion, der bliver sparet væk, og hvorfor går koncerndirektøren så udtalt arrogant gennem afdelingen?"

     

    En ny ungdom

    Senere, da kabalen er lagt, skal der effektiviseres og omstruktureres, og overarbejdet skal afspadseres og må ikke udbetales. Måske er det ikke så underligt, at der ovenpå al denne stress opstår en række forvandlinger kollegerne imellem: Bl.a. finder afdelingsdirektøren pludselig (kortvarigt) sin anden ungdom, og kontorfuldmægtig Rigmor Gramme ser (tilsvarende kortvarigt) lyset gennem en fysisk og mental rensning med kartoffelvand.

     

    Vokser med opgaven

    Som én blandt meget få danske sitcoms gennem tiderne er "Een stor familie" enestående, og den vokser tilmed med opgaven i 2. sæson, der både byder på komiske og dramatiske højdepunkter, samtidig med at flere af skuespillerne når at raffinere rollefigurerne.

     

    Komisk båret kontorlandskabsrejse

    Men det er selvsagt primært komikken, der bærer kontorlandskabsrejsen og de medfølgende karikeret og arketypisk skrevne figurer. Og vi er stadig stort set kun ombord på fjerde division i koncernen Holly og kun ganske sjældent på besøg i en anden kulisse (i turbusser på gaden på vej til kursus og et lille smut i kantinen).

     

    Umiddelbar hjertelighed

    Mest umiddelbar hjertelighed og raffineret humor opstår i episoderne "Ingliss iz mai bæst" (hvor Lene Poulsen i rollen som kontorassistenten Sanne, ligesom i 1. sæson, brillerer med sit naivt-positive gemyt) og "En fri mand", der helt og holdent er funklende Bjørn Puggaard-Müllers: Han finder en ung dame og skifter straks karakter og humør!

     

    Vingerne pudres

    Marguerite Viby får virkelig pudret vingerne, så de basker med raffinement i rollen som den jævne og sladrende rengøringskone "Morten", ligesom Kirsten Rolffes har stjernestunder, da hun pludselig gennemgår sin "spirituelle forandring". Også Søren Pilmark stortrives som den eklatant sexistiske "3B".

     

    Brede nostalgismil

    Den simple setting og de heraf følgende begrænsninger til trods er "Een stor familie" således et gensyn værd. Smilene er i hvert fald brede, og nostalgi-effekten udtalt hele vejen i mål. Se, hvad pressen skrev om "Een stor familie" nederst i anmeldelsen af første sæson.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1983, Komedie, 230 min.

    Dansk titel: Een stor familie [2]
    Instr: Bent Mejding Prod: Bo Christensen, Jens Hansen, Lene Nielsen Manus: Jane Aamund, Paul Hammerich, Lise Nørgaard Foto: Claus Loof; Uffe Kaare Thomsen; Jesper Find; Peter Klitgaard Klip: Finn Henriksen; Leif Axel Kjeldsen Mus: Joachim Ussing
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation