Station 13 (1988)

    (Politi)livet går sin gang på Station 13 på Amager. Ud over de daglige politiopgaver, byder privatlivet også på prøvelser.


    FINE SMÅ 80'ER-GRIN

    En vaskeægte politikomedie-krimiserie på dansk! Otte halvtimelange afsnit løb over skærmen på Danmarks Radio hen over årsskiftet 1988-89, og det er nok også kun lige nøjagtig, hvad Stig og Peter Thorsboes historie kan trække.

     

    Komisk udgangspunkt

    Udgangspunktet er Station 13 på Amager. Her er der godt gang i kæresterier og intriger, samtidig med at de daglige politiopgaver skal løses. Det hele fortalt med et komisk udgangspunkt centreret om Ole Ernsts koleriske Erik og hans kollega og eks, Kirsten Cenius' Lena.

     

    Vaneforbryderen Brian

    Undervejs bydes på krimihistorier om bl.a. en narkohandler, der frister helt unge teenagere ind i misbrug, hvilket frister faren (Ole Thestrup i en usædvanlig stemningsmæssigt afdæmpet rolle) til at begå selvtægt. Og en biljagt efter en knaldrød BMW 320i ender yderst fatalt. I den mere fredelige ende møder vi Allan Olsens vaneforbryder Brian, der bliver taget på fersk gerning iført damepels på et offentligt toilet.

     

    Luft under humoren

    Ind imellem kommer der rigtig fin luft under humoren, men fordi "Station 13" samtidig gerne vil være både dramatisk, actiomnmættet og politifagligt semi-autentisk, opstår der lidt for ofte stemnings-dødvande, der i bedste fald opleves som ufrivilligt komisk.

     

    Gedigen rolleliste

    Rollelisten er gedigen, især fyldt med helt små biroller, der kun optræder i en enkelt eller to scener i et eneste afsnit. Her udmærker Kirsten Rolffes sig som aggressivt kørende og mavesur tante (dén Opel Rekord får tæsk!), og Erik Paaske er lige dele rørende og isnende teatralsk som karrieremand og spritbilist fanget i nettet.

     

    Kendte navne

    Seriens tekniske folk er kendte navne: Tom Hedegaard er instruktørassistent, Finn Henriksen er klipper, Peter Aalbæk Jensen er medproducer, Claus Loof er fotograf, Henning Bahs er scenograf – og Bent Fabricius-Bjerre er komponist (med lidt af et synthesizer-ørehængertema). Det hele skal tages let og fungerer som sådan uden ret mange knaster. 80'er-kitschen er under alle omstændigheder sikret.

     

    Pressen skrev

    "Dansk 'Hill Street' skal slå 'Matador'" // ""Hill Street" uden blod" // "Den film [sic] er så barok/morsom, at jeg glæder mig til hvert afsnit" // "Hyggelig" // "Glimrende skuespiller-præstationer" // "Jargonen godt ramt" // "Umådelig kedelig" // "Ingen dramatik" // "Station 13 er forstemmende: Det forekommer utroligt, at politiarbejdet i Danmark skulle foregå på et så lavt niveau, at der er anledning til en karakteristik som denne" samt "Godt håndværk".



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, Danmark/TV, Komedie, Drama, Krimi, Biler på film, 215 min.

    Dansk titel: Station 13
    Instr: Edward Fleming Prod: Kenneth Berg, Peter Aalbæk Jensen, Lene Nielsen Manus: Peter Thorsboe, Stig Thorsboe Foto: Claus Loof Klip: Finn Henriksen Mus: Bent Fabricius-Bjerre
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation