Track 29 (1988)

    En forsømt kvinde vækkes til live, da en voksen mand opsøger hende og påstår, han er hendes bortadopterede søn.


    SKINGRENDE VANVITTIGT

    Absolut ikke for enhver smag: "Track 29" er et syret, grænsende til det psykedeliske mystikdrama – med både overstadigt komiske og (grænse)psykotisk højdramatiske indslag.

     

    Ingen dikkedik...

    Theresa Russell er filmens afgjort bedst balancerede spiller i rollen som Linda Henry, der i sandhed ikke "får, hvad hun skal have". Hendes meget ældre mand er kun interesseret i sin modeljernbane – i hvert fald gider han slet ikke dikkedik på skibsbriksen!

     

    Den tabte søn

    Det er særligt et problem, fordi Linda mere end noget andet ønsker sig en krøltop. Da hun var 15, bortadopterede hun åbenbart en purk, og det har hun fortrudt lige siden. Men så sker der noget: En fuldvoksen mand entrer pludselig hendes liv og påstår, han er hendes "tabte søn".

     

    Med samlede ben

    Det er Gary Oldman (hér helt jævnaldrende med Russell), der med grotesk overspillet vanvid udfylder "sønnikerollen". Hvad han ikke foretager sig at lige dele outreret frastødende og krampelatterfrembringende idiotiske handlinger... og Linda falder i med samlede ben.

     

    Ikke for sarte sjæle

    Præmissen taler for sig selv: Det hér er ikke for hverken sarte eller bare nogenlunde kausalt tilvænnede sjæle. Men ejer man lidt tålmodighed, er der mulighed for at kradse lidt stjernestøv op mellem de plumpe svæller, der udgør banen i "Track 29".

     

    Uhyre delikat

    Filmsproget er nemlig effent og sine steder uhyre delikat i en evig opfindsomhed i vinklinger, farver og dybdeperspektiver. Og så er der Theresa Russells kraftpræstation, der rummer alt fra stille afmagt til gabende åbent vanvid.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, Storbritannien, Drama, Komedie, Mystik, 91 min.

    Dansk titel: Afsporet
    Instr: Nicolas Roeg Prod: Rick McCallum Manus: Dennis Potter Foto: Alex Thomson Klip: Tony Lawson Mus: Stanley Myers