Body Double (1984)

    En skuespiller kommer i store vanskeligheder, da han begynder at forfølge en smuk kvinde, der selv er i knibe.


    PENIBLE AFFÆRER

    Saftig Brian De Palma-krimi, der (som forventet) ingenlunde sætter sit lys under en skæppe: "Body Double" blander mord, sex og fetischisme og tilføjer en ordentlig omgang mystik. Så det er ikke vanskeligt at forstå, at filmen deler vandene derude.

     

    Sensuelle moves

    Den ikke videre succesrige Hollywood-skuespiller Jake kæmper med både sig selv og karrieren, da han pludselig får øje på en smuk kvinde. Gennem en stjernekikkert kan han betragte hendes sensuelle moves, og i dagtimerne bliver han snart besat af at følge efter hende.

     

    Rod i tilværelsen

    Det viser sig, at kvinden har mere end almindelig rod i tilværelsen. Penge har hun nok af, men de mænd, hun omgås, vil øjensynlig kun udnytte – eller sågar myrde – hende. Snart er Jake vidne til en række groteske og alvorlige hændelser, som han ikke rigtig kan vriste sig fri af.

     

    Væskende betændt

    Der sker rigtig meget i den væskende betændte historie – for er det ikke såret, der væsker, er det andre dele af kroppen. Det sørger det voyeuristiske plottwist i dén grad for at stille en stor køkkenrulle til rådighed for!

     

    Kvinden i kikkerten

    Ikke alene vrider og vender "kvinden i kikkerten" sig, så safterne driver, når hun for oprullede gardiner og i pikant lingeri sørger for at sende Jake i den syvende himmel. Senere møder Jake også pornostjernen Holly (i skikkelse af Golden Globe-nominerede Melanie Griffith).

     

    Hvinende dekadent

    Det er alt sammen både underholdende og veltimet, men også ind imellem vulgært og overdramatiseret – i en fortælling, der ofte er hvinende dekadent. Bedst begår "Body Double" sig i de mere jordnære (og selvironiske) portrætter af metafilmisk hverdag. Omvendt går der inflation i fortællestilen i de tiltagende kriminelle forviklinger, komplet med nærved uophørligt insisterende underlægningsmusik.

     

    Veludnyttet potentiale

    Craig Wasson har hér måske karrierens bedste rolle, og han evner med bravour at udnytte potentialet i den forhutlede, generte skuespillertype. Gregg Henry er skøn i birollen som Jakes pludselige nye ven, der – måske – står bag noget af al den virak, som Jake må gennemleve,



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1984, USA, Krimi, Mystik, Drama, Biler på film, 114 min.

    Dansk titel: Stand-in for mord
    Instr: Brian De Palma Prod: Brian De Palma Manus: Robert J. Avrech, Brian De Palma Foto: Stephen H. Burum Klip: Gerald B. Greenberg, Bill Pankow Mus: Pino Donaggio
    Priser
    • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Griffith)