The Border (1982)

    En grænsebetjent med lig i lasten øjner en chance for at råde bod på sine ugerninger, da en sydamerikansk kvinde får kidnappet sit spædbarn.


    KAOS I GRÆNSELANDET

    Denne temmelig oversete Jack Nicholson-film er muligvis ikke præget af 80'ernes allermest nytænkende plotstruktur, men "The Border" lever endda meget højt på sit produktionsdesign og typegalleri – heri inkluderet en stjernepræstation af Jack.

     

    Nyslået grænsebetjent

    Han spiller den nyslåede grænsebetjent Charlie Smith, der både skal vænne sig til det nye job og samtidig er underkastet en over-emsig kone, der bruger alle de penge, de ikke har på at mase luksus ind i deres nykøbte, kønsløse rækkehus.

     

    Ind i folden

    Naboen er kollegaen Cat med en ligeså over-emsig kone. Cat har gang i nogle lyssky affærer i grænsepolitiet. Affærer, som Charlie til at begynde med ikke vil røre med en ildtang, men han turneres alligevel snart ind i folden.

     

    Dårlig samvittighed

    Tynget af dårlig samvittighed øjner han en chance for at råde bod på nogle af sine ugerninger ved at hjælpe en flygtningekvinde med at genfinde et kidnappet spædbarn.

     

    Gør, hvad der passer dem

    Der er testosteron tværet godt og grundigt ud over det alt andet end glorværdige grænsebetjentarbejde. Her drøner svedige, uniformerede og bevæbnede mænd rundt i ørkenen i deres firehjulstrækkere og gør dybest set, hvad der passer dem.

     

    På afdæmpede parametre

    Som midtpunkt i denne verden gestalter Jack Nicholson til perfektion den nye mand, der må indordne sig i hierarkiet. Det er en af de roller, hvor Nicholson trives i udtalt grad og kan spille på sine mere afdæmpede parametre.

     

    Fortættet manus

    Mere anonym er Harvey Keitel, der som Cat ikke får meget opmærksomhed i det fortættede manus. Der opstår finurlige situationer på hjemmefronten, når konerne kører deres mænd rundt om lillefingrene... til en vis grænse.

     

    Vidunderligt musikfritaget

    Efter åbningen med et par lidt kejtet præsenterede sange er "The Border" i helheden vidunderligt musikfritaget. Det giver endnu bedre plads til at sanse nuancerne i spillet og i de fint indfangede støvede grænselandskaber.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024