Philomena (2013)

    En ældre irsk kvinde får efter 50 års søgen efter sin søn endelig taget sig sammen til at opsøge ham. Sammen med en journalist drager hun til USA.


    FORTIDENS SØN

    Baseret på virkelige hændelser, men knap så virkelighedstro, som det kunne ønskes: "Philomena" har noget på hjerte, men har problemer med pumpeværket.

    Den tabte søn
    Den ældre irske kvinde Philomena har de sidste 50 år i skjul forsøgt at finde sin tabte søn, der blev bortadopteret fra en klosterskole. Efter endelig at have fortalt sin datter om "fortidens" søn, får Philomena blod på tanden og rejser sammen med en journalist til USA, hvor sønnen efter sigende bor.

    Ujævn rejse
    Rejsen bliver ujævn og præget af Philomenas meget svingende udmeldinger, men efterhånden finder de to sandheden og må håndtere den, så godt det nu er muligt.

    Intensiteten emmer
    Spillet mellem Judi Dench og Steve Coogan emmer af intensitet, men dampen er lidt for let at tørre af – dybere stikker formidlingen af mor/søn-dramaet desværre ikke.

    Britisk gåpåmod
    Bedst er Coogan i sit underspillede britiske gåpåmod. Dench er lidt for tam i vendekåberollen, der indbragte hende en Oscar-nominering. Filmoplevelsen som hele er lidt for sød og poleret, til at den rigtig kradser. En nedtonet, men markant tilstedeværende filmmusik sørger for den konstante "trygge" stemningsvejledning.



    Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Storbritannien, Drama, Biografi, Fly på film, Komedie, 98 min.

    Dansk titel: Philomena
    Instr: Stephen Frears Prod: Steve Coogan, Tracey Seaward, Gabrielle Tana Manus: Steve Coogan, Jegg Pope Baseret på: bog af Martin Sixsmith Foto: Robbie Ryan Klip: Valerio Bonelli Mus: Alexandre Desplat
    Priser
    • AAN - Bedste film
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Dench)
    • AAN - Bedste musik
    • AAN - Bedste manuskript
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste skuespillerinde (Dench)
    • GG-N - Bedste manuskript
    • RB-N - Bedste ikke-amerikanske film