2010 (1984)

    Et russisk rumfartøj sendes af sted mod Jupiters måne Europa, hvoromkring et efterladt amerikansk rumskib kredser.


    FLOT EFTERFØLGER

    Sammenhængende film:
    2001: A Space Odyssey (1968)
    2010 (1984)

    2010 er en imponerende og utrolig flot efterfølger til Stanley Kubricks mesterværk, "2001 - A Space Odyssey". Men det kan godt ærgre tilskueren lidt, at så mange ting bliver opklaret i 2010 - ting som man egentlig helst så uopklaret, fordi de i Stanley Kubricks film i høj grad var med til at gøre oplevelsen mere mystisk og aldeles overvældende.

    Den amerikanske instruktør Peter Hyams indledte sin ujævne karriere som medmanuskriptforfatter til Don Siegels spionagefilm, Telefon (1977), hvor han blev smidt af instruktørstolen.

    Teknisk krævende
    Med "2010" beviser Peter Hyams, at han overbevisende formår at genoptage en svært mystisk og meget teknisk krævende historie. Det er mildest talt imponerende, at han fungerer som både instruktør, producent, manuskriptforfatter og fotograf i en film, der er så fyldt med overvældende tekniske virkemidler.

    I kredsløb om Europa
    Et russisk rumfartøj skal sendes op til det efterladte amerikanske fartøj, der farer i kredsløb om Jupiters måne, Europa. Helt undtagelsesvis får de amerikanske astronauter, Heywood Floyd og Walter Curnow, lov at tage med, da de har en større viden om det amerikanske fartøj.

    En farlig opgave
    Efter to års dyb søvn, mens fartøjet tilbagelægger den store afstand fra Jorden, vækkes amerikanerne og sættes på den krævende og bestemt ikke ufarlige opgave at genstarte "forræder-computeren", Hal 9000.

    En voldsom nedbremsning
    Inden det russiske fartøj kan komme i kredsløb om Europa, må det igennem en voldsom nedbremsning gennem Jupiters yderste atmosfære for at spare brændstof. Denne sekvens er medrivende og gåsehudsfrembringende. Hvor føler man sig dog lille.

    Førsteklasses effekter
    Beskrivelsen af det enorme rum giver ikke på samme måde en følelse af tidløshed og uendelighed, som vi følte det i "2001". Men man er stadig fascineret ved tanken om, at mennesket befinder sig så nær ved kæmpeplaneten Jupiter, og det er meget troværdigt skildret med førsteklasses visuelle effekter.

    Enkle farvetoner
    Det er en imponerende film, der har sine klare forcer i den visuelle fremstilling af rumrejsen. Farvetonerne er enkle og præcise, i fin forlængelse af Jupiers egen farveskala.

    I uendelighedens vold
    Den gradvist kortere afstand mellem rumfartøjet og kæmpeplaneten er en anden af filmens dybt fascinerende effekter. Små kig gennem "koøjet" perspektiveret af det store vue udefra: vi er i uendelighedens vold.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1984, USA, Science Fiction, Eventyr, Mystik, 115 min.

    Dansk titel: 2010 - Den anden rumrejse
    Instr: Peter Hyams Prod: Peter Hyams Manus: Peter Hyams Baseret på: roman af Arthur C. Clarke Foto: Peter Hyams Klip: James Mitchell Mus: David Shire
    Priser
    • AAN - Bedste Kostumedesign
    • AAN - Bedste Scenografi
    • AAN - Bedste Lyd
    • AAN - Bedste Visuelle Effekter
    • AAN - Bedste Makeup