Lysvågen (2010)
En dreng med krig på hjernen ser i stigende grad krigssyner i det virkelige liv.
FORM OVER INDHOLD
Instruktør Christina Rosendahl fortsætter i børnesporet med denne potentielt spræng-spændende historie, der dog brænder sit lys i begge ender i stedet.
I et spændingsfelt
I spændingsfeltet mellem eventyr, dagdrømmeri og psykisk sygdom skildrer Rosendahl drengen Benjamins tiltagende virkelighedsforskydninger, samtidig med at dramaet sættes i en normalt kernefamiliær skilsmissekontekst. Filmen og formenkan ikke helt rumme hverken det sært surrealistiske eller det pågående normalt-problematiske: i hvert fald ikke i et og samme drama.
Ikke nok troværdighed
Dramaet bliver for overmodigt, og der bliver slet ikke opbygget nok grundfast troværdighed til at retfærdiggøre Benjamins sprængfarlige syner.
I en eventyrverden?
Fair nok at skildre en skilsmissedrengs psykiske kvaler gennem en eventyrverden baseret på en besættelse af første verdenskrig, men det kræver en hel del mere end frem- og tilbageklip mellem den ene og den anden dimension for at overbevise; og her savner "Lysvågen" gennemslagskraften.
Vægt på form mere end indhold
Stilen er lagt fra start til slut med rosenrød filmmusik, og kameraføringen er alt andet end naturlig: bevægelse, filtrering og perspektiveringer vidner også om en vægt langt mere på formen end historien.
Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
2010, Danmark/KortDok, Drama, Børn på film, 27 min.
Dansk titel: Lysvågen- Johan Damgaard-Lauritsen (Benjamin)
- Claus Riis Østergaard (Robert)
- Natali Vallespir (Hanne)
- Henrik Birch (Faderens stemme (Stemme))
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation