Ingenmandsland (2013)

    På et børneasylcenter i Nordsjælland er ventetiden lang, og kedsomheden hverdagens mest kendte aktivitet - i håbet om gode nyheder.


    AFVISTE SKÆBNER

    Ærligt, tilstedeværende og oprigtigt empatisk. Michael Graversen formidler i sin afgangsfilm fra den engelske National Film & TV School et hudløst og smerteligt portræt af hverdagen på et børneasylcenter i Nordsjælland.
     

    Ingen forstillelse

    Der er intet kækt eller forstillet ved Graversens portræt. Dette mærker man fra første scene, hvor autenticiteten allerede er tydelig i kraft af fravalget af musik og flamboyant kameraføring.

    Noget på hjerte
    Det er nemlig en film, der har noget på hjerte - og ikke bare er en kunstnerisk skal omkring en dokumentarisk fortærsket hverdagsdramatik.
     

    Ventetid

    På børneasylcentret i Jægerspris kæmper en gruppe drenge for at holde ventetiden og uvisheden ud. Får de permanent opholdstilladelse? Skal de sendes hjem? Eller hvad kan de overhovedet forvente?

    Rolig dybde
    Filmen har sin egen rolige og troværdige dybde, der formes af de rigtige valg i den kompakte form og narrativitet. Smerten bliver dybere i portrættet af den enkelte menneskeskæbne, når fotografen er rent observerende og ikke på nogen måde lægger stemme, musik eller effekter til.

    Elegant ydmygt
    Og sådan er "Ingenmandsland": Et forbilledligt ærligt og elegant ydmygt udtryk på menneskelig afmagt og håbløshed i et skær af lysegrønt håb.

    Strejf i fortællingen
    De enkelte børn (eller snarere unge) på asylcentret strejfes kun i fortællingen. Der er ikke nogen grund til at blive melo- eller overdramatisk. Virkningen ligger i den generelle indfangelse af den psykisk spændte atmosfære – som netop er på et mere sfærisk plan end bare ren og skær rå dokumentarisme.

    Lyriske fortællergreb
    Dette kommer ikke mindst til udtryk i filmens ofte lyriske fortællergreb, hvor særligt et delikat lyddesign, flettet omkring naturens egne lyde, er med til at spore tilskueren ind på de dybere spørgsmål bag filmens udtryk.



    Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Danmark/KortDok, Dokumentar, Børn på film, Teenagere, 29 min.

    Dansk titel: For ung til udvisning
    Instr: Michael Graversen Prod: Michael Graversen Foto: Michael Graversen Klip: Michele Chiappa Mus: Alex Harwood
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation