The Outrun (2024)

    En ung kvinde med et bundløst alkoholproblem flytter tilbage til Orkneyøerne i håbet om én gang for alle at kunne blive ædru.


    KAN LIVET BERUSE?

    Kraftfuldt, men også fatalistisk proportioneret filmatisering af Amy Liptrops selvbiografiske roman: "The Outrun" kigger nærmere på alkoholspøgelset fra et rendyrket – og temmelig feministisk – kvindeperspektiv.

     

    Det vilde liv

    28-årige Rona er på flasken og lever det vilde liv i London. Men hun støder alt og alle fra sig med sin evigt festende og tiltagende ukontrollerede væremåde... således også kæresten.

     

    Tilbage til hjemegnen

    Rona rejser til hjemegnen Orkneyøerne i et sidste desperat forsøg på at komme ud af sit misbrug. Her bor også hendes psykisk ustabile far, men rejsen ud af alkohol må hun klare selv.

     

    Lidt af en trampolinoplevelse

    Filmen er lidt af en trampolinoplevelse, idet handlingen springer først lidt tilbage, så meget tilbage, så lidt frem igen... med en afstikker til sådan cirka midtvejs. Det gør kun filmoplevelsen en bjørnetjeneste, fordi fortællestilen i forvejen er (lydmæssigt) alt for meget, grænsende til det vulgære.

     

    Fantastisk smukt

    De fantastisk smukke naturomgivelser er flot udnyttet, men desværre kun i få scener. Det meste af tiden er de naturlige voldsomt brusende og æteriske lyde enten grotesk kunstigt forstærket eller helt overtrumfet af dén technomusik, Rona har i ørerne.

     

    Glimtvis begavet

    I helheden opleves "The Outrun" som en velspillet (Saoirse Ronan er blændende) og glimtvis begavet dramatisk indføring i en kvindes kamp med flasken. I de stærkeste scener, hvor udkants-uvejret er udnyttet helt uden filter, mærkes det, hvor magnifik filmen kunne have været – lagt i hænderne på en mere "naturtro" iscenesætter.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2024, Storbritannien, Psykologisk drama, Drama, Bjerge på film, 118 min.

    Dansk titel: The Outrun
    Instr: Nora Fingscheidt Prod: Sarah Brocklehurst, Jack Lowden, Dominic Norris, Saoirse Ronan Manus: Nora Fingscheidt, Amy Liptrot, Daisy Lewis Baseret på: bog af Amy Liptrot Foto: Yunus Roy Imer Klip: Stephan Bechinger Mus: John Gürtler, Jan Miserre
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Panorama Audience Award-nominering