Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

    En nypensioneret arkæolog kommer i dén grad vidt omkring i jagten på en legendarisk dims, der kan ændre historien.


    TILBAGE MOD RØDDERNE

    Sammenhængende film:
    Raiders of the Lost Ark (1981)
    Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
    Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
    Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

    Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

     

    Den femte og påståede sidste Indiana Jones-film er samtidig den første i serien, der ikke er instrueret af Steven Spielberg. Ovenpå den temmelig fesne 4'er var der også behov for et nyt blik på konceptet.

     

    Flot og traditionsbevidst

    "Indiana Jones and the Dial of Destiny" har James Mangold ved roret, og dén skude styrer han i vid ustrækning overbevisende. Det knager stadig ind imellem, når usandsynlighederne står på nakken af hinanden, men der er grund til at klappe i hænderne over et flot og traditionsbevidst serie-punktum.

     

    Verdensomspændende eventyr

    Arkæologen Indiana Jones har netop holdt sin allersidste forelæsning. Nu gælder det pensionisttilværelsen, men han når ikke engang at lette benet, før han igen kastes ud på et verdensomspændende eventyr.

     

    Tilbage i tiden!

    Denne gang gælder det en futuristisk opfindelse af selveste Arkimedes. Kan Jones og hans djærve guddatter Helena nå at finde den manglende halvdel, kan de ikke alene rejse tilbage i tiden, men også redde verden.

     

    Betændt kapløb

    Dette kapløb bliver så meget desto mere betændt, fordi Mads Mikkelsens Dr. Voller også er på jagt efter dimsen. Som indædt nazist øjner han nemlig chancen for at rejse tilbage til år 1939 og ændre slagets og dermed nazismens gang.

     

    Tro mod 80'er-filmene

    Den velkendte Indiana Jones-formel til vands, til lands og i luften fungerer endelig igen, ikke mindst fordi James Mangold og hans fotograf Phedon Papamichael er tro mod de oprindelige 80'er-films visuelle og lydmæssige stil, charme og karisma.

     

    Bagudblæsende eventyraction

    Det former en nærmest endeløs strøm af bagudblæsende eventyraction lige fra den nådesløst spændende prolog (der via effektiv computerteknologi vækker en 38-årig Harrison Ford overbevisende til live igen) til den – lidt tålmodighedskrævende – tidsrejse mod slut.

     

    Raffinement og bittersødme

    Humoren rejser hele tiden med og sørger for at pudre det hæsblæsende med raffinement og bittersødme. Så glider de helt outreret overgearede og glimtvis tumpede actionscener endnu lettere ned. Husk, det er eventyr med science fiction-bivogn, så alt kan lade sig gøre!

     

    Uudtømmelige energier

    Mads Mikkelsen gør en fin figur som naziskurken Dr. Voller, men det er parløbet mellem Harrison Ford og Phoebe Waller-Bridge, der sørger for de uudtømmelige energier filmen igennem.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, USA, Action, Eventyr, Science Fiction, Historie, Teenagere, Biler på film, Fly på film, Skibe på film, 154 min.

    Dansk titel: Indiana Jones and the Dial of Destiny
    Instr: James Mangold Prod: Zakaria Alaoui, Simon Emanuel, Kathleen Kennedy, Frank Marshall Manus: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp, James Mangold Foto: Phedon Papamichael Klip: Andrew Buckland, Michael McCusker, Dirk Westervelt Mus: John Williams
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AAN - Bedste musik