Kung-Fu Master! (1988)

    En ensom kvinde i 40'erne bliver mere end almindeligt optaget af den 14-årige gamer Julien.


    SLATTEN LEG MED DET FORBUDTE

    Med tanke på Agnès Vardas slet og ret magiske teenage/coming of age-drama Jacquot de Nantes (1991), er dette tre år ældre drama absolut en noget håndtam, endsige slatten affære.

     

    Lyn i øjnene

    Basen er Jane Birkins egen historie om hendes rollefigur Mary-Jane, en ensom kvinde og mor i 40'erne, der får lyn i øjnene, da hun møder den meget lidt voksent udseende og agerende 14-årige Julien (spillet af instruktørens egen søn, Mathieu Demy.)

     

    Ikke kun moderinstinkt

    Og det er ikke kun moderinstinktet, der vækkes... Der er mere på spil! Omvendt er den lidt forsømte dreng mere end lykkelig for den nyvundne opmærksomhed, som han vist i øvrigt ikke lægger det store i.

     

    En cola og en tier

    Når han får en cola og en tier til cafeens spillemaskine er han i den ottende himmel. Han er nemlig "Kung-Fu Master" – med andre ord ypperligt ferm ved joysticket.

     

    Med fjerlette berøringer...

    Filmen vil tydeligvis rigtig gerne strejfe store tabuer med fjerlette berøringer. Men i stedet bliver Vardas 80 minutter lange "kærligheds"-drama både kejtet og en kende prætentiøst, som det kredser som en hund i et spil kegler om den lunkne grød.

     

    Tungt setup

    Glimt af fine bystemninger løfter ind imellem det alt for tunge setup, der i dén grad kun gør sig selv en bjørntjeneste ved at have Birkins fortællerstemme smurt ud over de intermezzi, der ellers kunne have formet tiltrængt ro til eftertanke.

     

    Kluntet titel

    Musikken holder heldigvis lange pauser og bliver aldrig en kaprer. Varda indrømmede senere, at filmens titel var noget kluntet, både i markedsførings- og forståelsesøjemed.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, Frankrig, Drama, Romantik, Teenagere, Coming of Age, Børn på film, 80 min.

    Dansk titel: Kung-Fu Master!
    Instr: Agnès Varda Manus: Agnès Varda Baseret på: historie af Jane Birkin Foto: Pierre-Laurent Chénieux Klip: Marie-Josée Audiard Mus: Joanna Bruzdowicz
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering