Altered States (1980)

    En respekteret videnskabsmand udfører hallucinatoriske eksperimenter på sig selv ved at nedsænke sig i et særligt sensorisk kammer.


    UFORUDSIGELIGT VANVID

    William Hurt debuterede med bravur som 30-årig i den krævende hovedrolle som videnskabmanden Eddie Jessup. Han er ikke bleg for at grundforske med egen krop og sjæl som materiale.

     

    Store opdagelser i mørkekammeret...

    Han er ved at gøre store opdagelser, føler han selv, udi fremtvungne hallucinatoriske oplevelser, der både kan skyldes indtagelse af stoffer, men i særdeleshed dét særlige mørkekammer, han lader sig sænke ned i med et hav af elektroder i ansigtet.

     

    Vejen mod afgrunden

    Imens kan både hans få partners in crime og hans nyvundne kæreste/kone/barnebærer/fraskilte kone (tiden går pludselig meget hurtigt i handlingen) kun se på fra sidelinjen, mens Eddies vej mod afgrunden synes uundgåelig.

     

    Elegant aparte

    Der er elementer i Ken Russells syretrip af en science fiction-gyser, der virkelig sparker måsen helt op i underkæben: Tag bare den (påståede) drømmesekvens, hvor Eddie render rundt i "nattelivet" som en slags tobenet varulv og ender i zoo foran et måltd gedekid, så blodet sprøjter... Det er indiskutabelt filmens mest elegant aparte indslag!

     

    Fesne sider

    Andre sider er mere fesne: Den forsøgsvis rødtrådshæftende kærlighedshistorie med Blair Browns Emily har ingen snert af troværdighed, ligesom Bob Balaban fægter forgæves og uden saft med de tynde krøllelokker i birollen som assistenten Arthur Rosenberg.

     

    Spænd den mentale sikkerhedssele

    Det gælder om at spænde den mentale sikkerhedssele, når "Altered States" sætter alt ind på at gengive Eddies hallucinationer: Her er der nemlig ikke sparet på hverken visuelt kalejdoskopisk vanvid eller skingert-psykedelisk lyd og musiktæppe (både lyd og musik i øvrigt Oscar-nomineret.)



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, USA, Science Fiction, Gyser, Thriller, Dyr på film, 102 min.

    Dansk titel: Eksperimentet
    Instr: Ken Russell Prod: Howard Gottfried Manus: Paddy Chayefsky Baseret på: roman af Paddy Chayefsky Foto: Jordan Cronenweth Klip: Eric Jenkins Mus: John Corigliano
    Priser
    • AAN - Bedste lyd
    • AAN - Bedste musik
    • GG-N - Bedste debutant (Hurt)