The Battle of the River Plate (1956)

    Den britiske flåde kæmper ihærdigt for at få skovlen under nazisternes kampskibe i starten af 2. verdenskrig.


    GENNEM ILD OG SALTVAND

    Patriotismen er effektivt kalibreret i denne episke britiske genoplivning af det virkelige livs søslag i begyndelsen af 2. verdenskrig. Her var den britiske flåde til at begynde med skudt noget i sænk af nazisternes succes, men det skulle et storstilet modsvar snart ændre på.

     

    Grundig i detaljen

    "The Battle of the River Plate" foregår næsten udelukkende til søs, og instruktør-makkerparret Emeric og Pressburger er grundige i detaljen for a lægge sig så tæt som muligt op ad virkelighedens bølgegang på Atlanterhavet i 1939.

     

    Fremdrift gennem saltvand

    Det lykkes afgjort bedst, når baggrunden er reel i form af flotte kampskibe i funktion: Her er der et leben, der smitter i alt fra simpel fremdrift gennem saltvand til saftige søslag. Mindre overbevisende står de (alt for) mange skibs-interiøsscener i desværre yderst billige kulisser, hvor der hurtigt går (pjattet) snakkeklub i den.

     

    Autoritet

    En lang række af samtidens stjerneskuespillere sørger for autoritet i både små og mindre roller. Og bag det hele buldrer Brian Easdales lige dele patriotiske og guttermands-understøttende underlægningsmusik.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1956, Krig, Krigsdrama, Historie, Drama, Skibe på film, Fly på film, 119 min.

    Dansk titel: Havets tiger
    Instr: Emeric Pressburger, Michael Powell Prod: Michael Powell, Emeric Pressburger Manus: Michael Powell, Emeric Pressburger Foto: Christopher Challis Klip: Reginald Mills Mus: Brian Easdale
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation