The Monster (2016)

    Mor og datter strander i deres bil på en øde, regnvåd og nattemørk vej. Hvad værre er viser der sig at være et gustent monster på fri fod, og det er på vej ud af skoven!


    DER FINDES MONSTRE!

    The Strangers (2008)-instruktør Bryan Bertino byder her på et "introvert" blik på monstergenren: En primær rolig og eftertænksom dans om en strandet bil, hvor et gustent væsen bekræfter en teenagepige i, at der findes monstre!

     

    Flænse- og ædelysten

    Det lærer hun og moren på hårdeste vis, da deres bil efter en påkørsel af en ulv ikke vil mere. Det viser sig nemlig, at der i skoven bor et monster, der ikke har tænkt sig at holde flænse- og ædelysten tilbage, skulle mor og datter vove sig ud af vognen. Så nu er gode dyr i bogstavelig forstand rådne – ulven fortæres dog hurtigt, mens mor og datter risikerer at rådne op i bilen.

     

    Lidt Stephen King'sk

    Der er lidt Stephen King'sk Cujo (1983) over Bertinos eget manus med udgangspunkt i one location-logikken. "The Monster" udnytter i hvert fald ret dueligt de muligheder, der ligger i den fortættede kamp/flugt-atmosfære, som mor og datter kan skære tykt ud af billuften.

     

    Forklarings-modus

    Men der går også lidt for meget forklarings-modus i hele den eventyrlige monsteraffære, med detaljer, vi godt selv havde kunnet greje – og i en musikunderlægning, der fjerner den direkte nerve til hårrejs, der nu i stedet får en direkte hjernecenter-indsprøjtning, så ingen logik overlades til tilskueren. I hvert fald for sjældent.

     

    I afstemning med den faktiske handling

    Når det sker, og lydene er i afstemning med den faktiske handling, er der fine hårrejs i det lille gys. Især fordi der er en god ro i den "introverte" genretilgang. Med fint spil af mor/datter, Zoe Kazan og Ella Ballentine.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, USA, Gyser, Drama, Fantasi, Biler på film, Teenagere, 91 min.

    Dansk titel: The Monster
    Instr: Bryan Bertino Prod: Bryan Bertino, Adrienne Biddle, Aaron L. Ginsburg, William Green Manus: Bryan Bertino Foto: Julie Kirkwood Klip: Maria Gonzales Mus: tomandandy
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation