Det gyldne Horn (1923)

    En ung mand kaster lange blikke efter sin vens kone. Angiveligt kan han lokke hende til sig blot ved at blæse i sit messinghorn.


    EN FOLKEVISE FOREVIGET

    Baseret på en middelalderligt funderet folkevise gengiver "Det gyldne Horn" et kostumemæssigt elegant og erotisk ladet trekantsdrama, der reelt er tidløst. Og i dag lyder frasen: "Jeg kan forføre dig blot ved at blæse i mit gyldne horn" unægtelig tilmed lidt kinky.

     

    Blød i knæene

    Vennerne Peder og Oluf er naboer og mødes jævnligt til en tår øl og et spil skak. I smug kaster Oluf lange blikke efter sin vens kone Mette, der tydeligvis bliver blød i knæene.

     

    Toner gennem natten

    Men Oluf behøver ikke lede efter en kone, siger han til Peder, der stikker til hans status som ungkarl. Nej, han behøver bare at blæse i sit gyldne horn for at lokke kvinderne til. Selv Mette vil ikke kunne modstå tonerne! Selvsamme aften lyder hornets toner gennem natten. Men har de virkelig dén magt, Oluf påstår?

     

    Erotisk ladet

    Den blot 17 minutter lange spille-stumfilm er både uvarieret og en kende teatralsk i sin stort set one location-dramatik. Men der er alligevel noget forjættende over det betændt erotisk ladede – et tema, som filmens instruktør Gunnar Robert Hansen udnytter flot.

     

    I antydningens kunst

    Og det er selvsagt i antydningens kunst: Mere eller mindre slet skjulte blikke, der i dén grad byder op til sengegymnastik, når de tunge og sirlige kostumer  – hypotetisk – vel at mærke er krænget af.

     

    Natligt lokkende

    En fin udnyttelse af lys og skygge, ikke mindst i den natligt lokkende hornblæsning, og en troværdig indlevelse fra de tre spillere i trekantsdramaets uforudsigelighed, former en ret så intens lille film centreret om universelle følelser, der potentielt kan ødelægge alt.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1923, Danmark, Drama, Historie, Romantik, Eventyr, 17 min.

    Dansk titel: Det gyldne Horn
    Instr: Gunnar Robert Hansen Manus: Gunnar Robert Hansen Baseret på: en dansk folkevise
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation