Hunger (2008)
På et nordirsk fængsel i starten af 1980'erne vælger fangerne at sultestrejke, med helt forventelige fatale følger.
RIBBENS-DRAMATIK
Efter at have instrueret et mindre ocean af kortfilm spillefilmsdebuterede britiske Steve McQueen her med et drama, der gav genlyd over hele verden. "Hunger" er baseret på virkelige hændelser på et nordirsk fængsel i starten af 1980'erne og centrerer sig om den snart effektivt sultestrejkende Bobby Sands.
Mener det alvorligt
Hvis politikerne med Margaret Thatcher i spidsen skal forstå, at fangerne mener det alvorligt, må de også gå hele vejen i deres sultestrejke, og her viser Sands vejen med en vanvidskur, der snart får tangenterne synligt frem på ribbenspakken.
Om den varme fængselsgrød
Inden dette, filmens klart mest eksponerede dramatiske "højdepunkt", har McQueens film kredset mere afventende om den varme fængselsgrød. Mest fascinerende er de mange mildt sagt ulækre detaljer af lort, pis og uvaskede indsatte - filmens varemærke.
Mærkværdige beslutninger
Fængselspersonalet synes at træffe nogle mærkværdige - og usandsynlige - valg i omgangen med fangerne. Fx lægges de aldrig i håndjern, når de lukkes ud på gangene. En naturlig følge af dette er ekstrem vold, ofte med dødelig udgang.
Lort på væggene
Fangerne får desuden lov at smøre lort på væggene over en meget lang periode, en uhygiejnisk dødsbombe af de helt store. Men i dramatiseringens tjeneste står disse ekstremiteter selvsagt som frygtindgydende billeder på de umenneskelige forhold.
For meget patos
Men der er for meget patos over McQueens vedvarende penslinger, hvor elegant og teknisk signifikant de end er udmalet. Mest tyktflydende bliver begivenhederne, efterhånden som Bobby Sands går all in på sultestrejken.
Skræmmende flot formidlet
Ikke så meget fordi det er ekstremt uhyggeligt og frastødende - denne del er skræmmende flot formidlet - men mere fordi 0 kalorier-kuren opstår relativt set ud af den blå luft og nu bliver filmens helt store patetiske omdrejningspunkt - sindbilledet på fængselsanarkistisk fællesopofrelse.
Klamt indlevende
Man kan ikke tage noget fra Michael Fassbenders klamt indlevende hovedrollepræstation: For at gøre sig troværdig til de tiltagende dødbringende begivenheder gik skuespilleren på en monitoreret vanvidskur.
Fængslets hemmelighedsfulde lyde
Et klart plus for filmoplevelsen er det udtalte fravalg af underlægningsmusik. I stedet er der en fin balance og troværdighed i fængslets hemmelighedsfulde og skræmmende lyde. Den berømmede 17 minutter lange ud-i-ét-scene, hvor Sands taler om livets facetter med en præst, er mest af alt lige en tand for meget show off.
Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
© Philm.dk 1992-2024
Fakta om filmen
2008, Irland, Storbritannien, Drama, Biografi, Fængselsfilm, 96 min.
Dansk titel: Hunger- Michael Fassbender (Bobby Sands)
- Stuart Graham (Raymond Lohan)
- Liam Cunningham (Father Dominic Moran)
- Brian Milligan (Davey Gillen)
- Karen Hassan (Girlfriend)
- Liam McMahon (Gerry Campbell)
- Frank McCusker (The Governor)
- Et angiver en særlig god præstation
- Et angiver en særlig dårlig præstation
- CAN - FIPRESCI Prize
- CAN - Golden Camera
- CAN-N - Un Certain Regard Award-nominering