The New York Ripper (1982)

    En seriemorder med smag for at flænse hærger New York. En udbrændt betjent er på sagen.


    DETERMINERET ÆKELHED

    Italienske Lucio Fulci, der gav os den noget sløje B-zombiefilm, Zombi 2 (1979), har hér fanget noget af det helt rigtige: Med sit særlige B-touch på gys, gru og flæns emmer "The New York Ripper" nemlig af alt dét fascinerende, som zombiefilmen kun evner i korte glimt.

     

    Morder, der rapper som en and

    Den metaltrætte newyorker-betjent Lt. Williams må have hjælp af en psykoanalytiker fra universitetet, idet en seriemorder hærger storbyen. Hvem er den kompromisløse flænser, der har en udtalt forkærlighed for smukke, unge kvinder, og som ringer med en skinger "ande-stemme", når mordene skal proklameres?

     

    Knive gennem kvindekød...

    Filmen var alt, alt for rå til datidens (britiske) biografpublikum og blev hurtigt censureret i hoved og røv. Det var ikke kun de ekstreme (og ret overbevisende) gengivelser af knive af forskellig observans gennem kvindekød... Også filmens seksuelt meget eksplicitte sidehistorie, hvor noget så sælsomt som en kvindes fetischistiske begær er i fokus!

     

    Imponerer – også i dag

    Selv i dag imponerer Fulcis tilgang til slasher-gyset, fordi nærbillederne i deres omhyggelige detaljeringsgrad aldrig går "af mode". Så bliver det ubehjælpsomme lydefterarbejde (tale, såvel som talrige stønnelyde af både seksuel og frygtsom karakter) og andre åbenlyse B-præg pludselig sekundære i filmoplevelsen. Udtalt udspartling med underlægningsmusik søger i nogen grad at camouflere lydefterslæbet.

     

    Determineret ækelhed

    Hele pakken af determineret ækelhed pakket i en egen kreativ identitet gør således "The New York Ripper" til en hyperfascinerende, medrivende gyser.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1982, Italien, Thriller, Gyser, Seriemordere, 91 min.

    Dansk titel: Blodig voldtægt
    Instr: Lucio Fulci Prod: Fabrizio De Angelis, Jose De Lemos Manus: Gianfranco Clerici, Vincenzo Mannino, Lucio Fulci, Dardano Sacchetti Foto: Luigi Kuveiller Klip: Vincenzo Tomassi Mus: Francesco De Masi