Tourist Trap (1979)

    En gruppe venner kører mod en glemt turistattraktion, hvor stedets ejer viser sig at have en yderst dødbringende fetisch.


    I MANNEQUIN-HELVEDE

    1970'erne var de uventede gyser-succesers årti i USA, hvor lavbudgetsfilm som The Texas Chain Saw Massacre (1974) og Halloween (1978) skød frem og tog publikum med storm. Det samme gjorde sig af forskellige "tekniske" lanceringsårsager ikke gældende med David Schmoellers debutfilm "Tourist Trap", men senere har den vundet gehør og fundet sin berettigede plads blandt 70'ernes skæve, skøre og glimtvis geniale amerikanske gyserfilm.

     

    Dødbringende fetisch

    En lille gruppe pjankede teenagere (spillet af markant ældre skuespillere!) kører af hovedvejen for at opleve den "glemte turistattraktion", Slausen's Lost Oasis. Stedet er permanent lukket, men Slausen huserer stadig, og hans umiddelbare gæstfrihed skal vise sig at dække over en dødbringende fetisch med vidtrækkende perspektiver.

     

    Imponerende skismatiske kulisser

    Man kan godt forstå, hvad der fascinerer forfatteren Stephen King ved denne aparte gyser og dens imponerende skismatiske kulisser. Der er stort set ikke et roligt øjeblik i detalje- og fortællerigdommen centreret om Mr. Slausen's mannequin-verden, hvor virkelighedstro dukker vækkes til live med både simpel mekanik... og telekinese!

     

    Talrige personligheder

    Der er talrige personligheder på spil i Mr. Slausens univers, og det er lige før, Dr. Jekyll og Mr. Hyde godt kan gå hjem og lægge sig. I hvert fald fascinerer og tryllebinder det mørke- og skyggefulde univers, som teenagerne er ufrivilligt fanget i, i pænt overbevisende grad.

     

    Periodisk for skinger

    Tonen bliver dog også periodisk for skinger i både selve fortællingen og dens mange lag, og ikke mindst i lydbilledet, hvor den i sammenhængen højt gagerede komponist, Pino Donaggio, har komponeret nærved allestedsnærværende stemningsmusik.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1979, USA, Gyser, Teenagere, 90 min.

    Dansk titel: Tourist Trap
    Instr: David Schmoeller Prod: J. Larry Carroll Manus: David Schmoeller, J. Larry Carroll Foto: Nicholas Josef von Sternberg Klip: Ted Nicolaou Mus: Pino Donaggio