John – den siste norske cowboy (2021)

    91-årige John med norske aner er en af de sidste oprindelige farmere i Montana. Amerikanske rigmænd står på spring for at købe landet, men John holder fast i de gamle dyder.


    DEN ÆGTE VARE

    Omkring en tredjedel af Norges befolkning udvandrede til USA ved sidste århundredskifte. Denne dokumentar følger efterkommeren af en af disse mange familier. 91-årige John (født 1927) er født og opvokset i Montana, og han passer stadig landbruget helt alene og i alt slags vejr – trods sin høje alder. Rige investorer står i kø for at købe landet, men det har oldingen ikke meget til overs for.

     

    Charmerende og oprigtig

    “John - den siste norske cowboy” går charmerende og oprigtigt til værks i sin skildring af gamle Johns ihærdighed. Her er ingen filmiske ønsker om at imponere med hurtige klip, effekter eller anden omsvøb. Eneste skurrende element er den lidt for ofte anvendte, nordamerikansk country-klingende underlægningsmusik (der dog i sig selv er velkomponeret.)
     

    Enestående skildring

    Vi får en enestående skildring af en tidslomme midt i de bjergtagende landskaber på alle årstider. Dokumentaren er ikke så meget et blik på de norske forhold under udvandringen tilbage omkring år 1900 – mere et nutidsindblik i Johns private historie og hverdag.

     

    Et uhøjtideligt menneske

    Humoren er hele tiden til stede, ikke mindst fordi John er så uhøjtideligt et menneske, og fordi dokumentaren ikke ønsker nogen former for glamour, men tværtimod blot at være fluen på væggen.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Norge, Dokumentar, Biografi, 88 min.

    Dansk titel: The Last Norwegian Cowboy
    Instr: Frode Filmland Prod: Elisabeth Kleppe Manus: Frode Fimland, Elisabeth Kleppe Foto: Jason Burlage, Frode Fimland
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation