4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Stand by Me
Fire drenge drager ud i ødemarken for at finde liget af en jævnaldrende dreng, som eftersigende ligger død i skoven.
UNIKT SAMMENHOLD
"Stand by Me" er Rob Reiners meget følte, betagende og kompakte filmatisering af Stephen King-novellen "Liget i skoven". Først og fremmest leverer de fire drenge i hovedrollerne fantastisk skuespil, og historien fortælles på en medrivende og enkel måde.

Unikt sammenhold
Da en lille bande på fire drenge i den tidlige pubertet hører, at en jævnaldrende dreng er meldt savnet, beslutter de sig for at pakke rygsækkene og vandre ud i området i et forsøg på at finde liget.

Tunge tanker
Drengene er vidt forskellige. Hovedpersonen, Gordon, er en stille og lidt tænksom dreng, der besværes af tunge tanker i forbindelse med, at hans storebror er død.

Gordies bedste ven, Chris, er en robust, hjælpsom og begavet dreng, der har overskud og indblik nok til at forstå de andres problemer, men som i virkeligheden selv tumler med ligeså tunge tanker.

Teddy er gruppens mest fortumlede dreng, der slet ikke kan finde et ståsted og som er uhyggeligt følsom og nærtagende. Han reagerer på den mindste form for modstand med vold og grove bandeord.

Til sidst er der Vern, der er gruppens tykke, "dumme" dreng og (i hvert fald åndeligt) er temmelig underudviklet i forhold til de tre andre drenge.

Langs jernbanen
Disse fire vidt forskellige venner finder altså sammen omkring en spændende vandring langs jernbanen. Filmen beskriver mest drengenes indbyrdes opgør, deres problemer, diskussioner og skænderier.

Men i ligeså høj grad sammenholdet. Dette leder os mod opdagelsen af liget og et intenst opgør med de noget større drenge, ledet af den rødhårede hårdkogte gut, Ace (i en stjernepræstation af Kiefer Sutherland).

Stærkt centrum
Begrebet "sammenhold" er filmens stærke centrum. Disse drenge holder sammen. Hvad får dem til det? Hvad får de ud af det? Hvorfor må disse drenge knytte sig til hinanden? - I Gordons tilfælde fordi forældrene er fraværende, efter at den elskede bror er død.

Gordie knyttede sig tidligere meget til sin storebror, der i et par dobbelte flash backs beskrives som usædvanligt kærlig og omsorgsfuld.

Vidunderligt livsbekræftende
"Stand by Me" er fortalt på en vidunderligt livsbekræftende, intens og troværdig måde. Gordon, der nu er blevet voksen, sidder og tænker tilbage på sin lykkelige tid med barndomsvennerne.

Jordforbindelse
Stephen Kings historie, der hører til i den mere jordnære del af hans forfatterskab, formidles med tilsvarende jordforbindelse og med smuk inddragelse af naturen langs jernbanen.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Stand by Me

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
1986, USA, Drama, 87 min
Dansk titel: Sammenhold
Instr: Rob Reiner Prod: Andrew Scheinman, Bruce A. Evans, Raynold Gideon  Manus: Raynold Gideon, Bruce A. Evans  Baseret på: Stephen Kings novelle "Liget i Skoven"  Foto: Thomas Del Ruth  Klip: Robert Leighton  Mus: Jack Nitzsche  
Medvirkende:
Wil Wheaton (Gordie Lachance)
River Phoenix (Chris Chambers)
Corey Feldman (Teddy Duchamp)
Jerry O´Connell (Vem Tessio)
Kiefer Sutherland (Ace Merrill)
Richard Dreyfuss (The Writer)
Casey Siemaszko (Billy Tessio)
Bradley Gregg (Eyeball Chambers)
Frances Lee McCain (Mrs. Lachance)
Bruce Kirby (Mr. Quidacioluo)
John Cusack (Denny Lachance)
Priser:
GG-N, Bedste instruktør
GG-N, Bedste film
AAN, Bedste Adopterede Manuskript
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.