Silverado (1985)

  To cowboys retfærdighedstogter i det vilde vesten.


  OVERFLOD AF BANALITET

  Lawrence Kasdans western, "Silverado", er en regulær overflod af banalitet - en klassisk og bundforudsigelig historie uden noget forsøg på at tilføje genren friskhed og originalitet.

  Bundklassisk
  Men som bundklassisk og klichéfyldt western fungerer "Silverado" til gengæld ganske fint. I hvert fald er der underholdning, så længe alle helte og banditter rider rundt i det vilde vesten og plaffer hinanden ned, råber slemme bandeord og drikker masser af whisky.

  De to cowboys, Paden og Emmett, bliver gode venner i filmens start, og de følger hinanden gennem resten af filmen. Dog vil skæbnen, at de ind imellem må gå forskellige veje. Emmett skal befri sin lillebror, Jake, mens Paden finder et arbejde hos den gamle ridekammerat og nu sherif, Cobb.

  En skidt karl
  Det skal dog snart vise sig, at Cobb er en narrehat og en væmmelig karl. Cobb og hans mænd står nemlig bag alle mulige grusomme handlinger. Og da hævn som bekendt er eneste mulighed for retfærdighed i det vilde vesten, så kan det blive nødvendigt at tage drastiske metoder i brug.

  Både Paden, Emmett, Jake og den farvede cowboy, Mal, har nogle regnskaber, de skal have gjort op. Der er garanti for krudt og kugler og masser af døde cowboys i dén forbindelse.

  Overfladisk instruktion
  Lawrence Kasdan instruerer overfladisk, når han endelig vil give nogle personkarakteristika. John Cleese er ganske vist en fornyelse i en sherif-birolle, men han er så underligt ligegyldig i sammenhængen. Det samme gælder spilleren Slick, der i Jeff Goldblums karakteristik nærmest kun medvirker "for sjov".

  Vag humor
  Humoren er tilstede, men den er vag og uden gnist. Skuespillet er udmærket, det tekniske håndværk overbevisende. Bruce Broughton har komponeret en lige lovlig bombastisk og patriotisk underlægningsmusik.

  Filmet on location i New Mexico.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  1985, USA, Western, Action, Krimi, 132 min.

  Dansk titel: Silverado
  Instr: Lawrence Kasdan Prod: Lawrence Kasdan Manus: Lawrence Kasdan, Mark Kasdan Foto: John Bailey Klip: Carol Littleton, Mia Goldman Mus: Bruce Broughton
  Priser
  • AAN - Bedste Musik
  • AAN - Bedste Lyd