As Good as It Gets (1997)

    En pertentlig mand blødes op af en række overraskende hændelser.


    AMERIKANSK HJERTEVARMER

    Det var lidt af en bedrift af en lille skæv film som denne at løbe med de mest eftertragtede skuespiller-Oscars®- i et år, hvor Titanic (1997) ellers dominerede totalt og blev tildelt hele 11 forgyldte statuetter. Ikke desto mindre er det rimeligt nok, at "Titanic" ikke fik det hele, al dens pomp og pragt taget i betragtning.

    Skuespilskvaliteter
    "As Good as It Gets" har netop de skuespillermæssige kvaliteter, der skal til for at kunne udkonkurrere Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. Jack Nicholson er tilbage med sine velkendte grimasser i en særdeles velskrevet rolle. Og over for ham spiller Helen Hunt glimrende, frigjort og troværdigt. Det var disse to, der hver modtog en Oscar (og i øvrigt også Golden Globes.)

    Menneskefjendsk
    Det er historien om den menneskefjendske og tvangsneurotiske forfatter Melvin Udall (Nicholson), der bor alene i en enorm herskabslejlighed. Melvin besøger hver dag sin stamrestaurant, hvor han kræver særbehandling af servitricen Carol Connelly (Hunt). Han bliver hurtig meget grov i munden, fx har han intet tilovers for jøder og sorte. Den eneste, han overhovedet har noget tilovers for, er Carol. Men hun har omvendt ikke meget tilovers for ham.

    Homoseksuel genbo
    Når Melvin er vendt tilbage til sin lejlighed efter en lang og anstrengende tvangs-ballet udenom alle mellemrum og revner i fliserne på gader og stræder, konfronteres han ofte med sin homoseksuelle genbo Simon Bishop (Greg Kinnear).

    En dør på klem
    Naturligvis har Melvin intet tilovers for homoseksuelle heller, og han sparer ikke på krudtet i møderne med den sagesløse genbo. Men da Bishop har en lille nuttet hund, der hurtigt falder i den fjendske forfatters smag, åbnes døren alligevel en anelse på klem.

    En smule kærlighed
    Da Simon er blevet gennempryglet af nogle banditter og derfor må indlægges, tager Melvin sig af hunden, og han bliver helt vild med den. Det viser sig altså nu, at Melvin faktisk rummer en smule kærlighed.

    Opmærksom på egne fejl
    Det går lidt trægt med forholdet til servitricen, men Melvin er begyndt at blive opmærksom på sine egne fejl, og han begynder efterhånden at gøre et mere positivt indtryk på den noget yngre kvinde.

    Sorte rande under øjnene
    Hun fortæller ham om sin søn, der lider af svære natlige astma-anfald. Derfor møder hun på arbejdet med sorte rande under øjnene. Og en dag bliver det så alvorligt med sønnen, at Carol ikke længere kan komme på arbejde. Men hvordan skal Melvin så få noget at spise?

    Meget vellykket
    Man kan nok ikke kræve mere af amerikanerne, når de fabrikerer romantiske komedier. Det bliver bare ikke meget bedre end dette her, for nu at læne sig helt op ad filmens titel. Der skal åbenbart være et element af noget vammelt. Men i denne film er det trådt meget i baggrunden og blomstrer kun med uudholdelig effekt i ganske få øjeblikke.

    Lynenede dialoger
    Manuskriptet er velskrevet med mange lynende, geniale og hylende morsomme dialoger og nogle velgennemtænkte, finurlige personer. Man ligger sjældent helt flad af grin, men det er en glad og mindeværdig film, en rigtig amerikansk hjertevarmer.

    Honningfingre i tangenterne
    Hans Zimmer har haft de sødladne honningfingre i tangenterne og leverer en helt igennem pyssenysset musik.



    Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1997, USA, Drama, Komedie, Homoseksuelt tema, Romantik, Dyr på film, 132 min.

    Dansk titel: Det bli'r ikke bedre
    Instr: James L. Brooks Prod: Bridget Johnson, Kristi Zea, James L. Brooks Manus: Mark Andrus, James L. Brooks Foto: John Bailey Klip: Richard Marks Mus: Hans Zimmer
    Priser
    • AAN - Bedste film
    • AA - Bedste skuespiller (Nicholson)
    • AA - Bedste skuespillerinde (Hunt)
    • AAN - Bedste birolle skuespiller (Kinnear)
    • AAN - Bedste manuskript
    • AAN - Bedste klipning
    • AAN - Bedste musik
    • GG - Bedste skuespillerinde (Hunt)
    • GG - Bedste skuespiller (Nicholson)
    • GG - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør
    • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Kinnear)
    • GG-N - Bedste manuskript