Letters From Iwo Jima (2006)

    Japanske soldater forsøger at forberede sig på et amerikansk angreb, men de er drastisk i undertal.


    AMERIKANSK JAPANBRILLE

    Sammenhængende film:
    Flags of Our Fathers (2006)
    Letters From Iwo Jima (2006)

    Som pendant til Eastwoods amerikansk-patriotiske Flags of our fathers (2006) sætter dette japanske syn på samme situation begivenhederne i et tiltrængt perspektiv.

    Lidt mindre vammelt
    Og ja, det er da en anelse mindre vammelt at være i krigsselskab med japanerne, og bomberne falder så at sige lidt mere troværdigt.
     

    Stort anlagt

    Men det ændrer ikke ved det faktum, at Eastwoods to vidnesbyrds-film er et par stort anlagte, følelsespornografiske historier fra den tid, hvor amerikanerne og japanerne rev håret af hinanden. I "Letters from Iwo Jima" følger vi de små og ofte meget unge japanske soldater, der forgæves forsøger at ruste sig til et ventet amerikansk angreb under anden verdenskrig.
     

    En umulig kamp

    Men det er en umulig kamp! For amerikanerne kommer for hårdt - med hele artilleriet og fuld udrustning, og denne virile invasion bliver hurtigt for meget for japanerne. Måske er et ’ærefuldt’ selvmord vejen ud?!

    Rørstrømske flashbacks
    Eastwood serverer altså krigen med en amerikansk japanbrille så at sige - en lille rund en af slagsen. Der bliver stillet skarpt på et par individers sjælesorger med rørstrømske flashbacks til en svunden tid med lillemor og baby på vej.

    Spændende farveskala
    Ellers er filmen generelt en hårdtpumpet krigssaga, holdt i en spændende filtreret farveskala og kun lejlighedsvis understøttet af Kyle Eastwoods pænt naive musik.

    Amerikansk ærlighed
    Skuespillerne taler japansk, og det er et stort plus for troværdigheden. At Eastwood samtidig i små bisætninger lader amerikanske soldater agere dumme svin er vel en slags ærlighed på linje med tysk films behov for at få nazismens spøgelser ud af skabet.



    Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2006, USA, Krigsdrama, Krig, Historie, 141 min.

    Dansk titel: Letters From Iwo Jima
    Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Steven Spielberg Manus: Iris Yamashita Foto: Tom Stern Klip: Joel Cox, Gary D. Roach Mus: Kyle Eastwood, Michael Stevens
    Priser
    • AA - Bedste lydklipning
    • AAN - Bedste film
    • AAN - Bedste instruktør
    • AAN - Bedste manuskript
    • BD - Bedste amerikanske film
    • GG - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør