The Beguiled (1971)

    Syv kvinder på en pigeskole vågner op til dåd, da en såret soldat fra fjendens lejr ankommer for at få pleje.


    EROTISK SPIL

    Sammenhængende film:

    The Beguiled (1971)

    The Beguiled (2017)

     

    Nordstatssoldaten John McBurney (Clint Eastwood) er hårdt såret, men han opdages til alt held af en pigeskoles yngste medlem, der tager ham med tilbage til skolen. Problemet er bare, at pigerne på skolen (i alt seks styk), og især deres forstanderinde, er sydstatsforkæmpere.

    En kompromisløsning
    Men forstanderinden Martha (Geraldine Page) mener dog, det tjener alle bedst at lade McBurney blive på skolen, indtil han er blevet rask nok til at kunne blive udleveret til sydstatssoldaterene.

    Et erotisk spil
    McBurneys ophold udvikler sig hurtigt til et erotisk spil med alle syv kvinder, hvor den ene efter den anden gør sig lækker og føler sig elsket det ene øjeblik, det andet forbigået og narret, og det hele ender grueligt galt.

    Alle muskler spændes
    Overvældet af "slottet" (pigeskolen) og alle dets skønne "prinsesser" går John McBurney i krig (med pigerne, altså). Alle filmens muskler spændes hurtigt, og spændingen stiger i takt hermed. For det er en højspændt affære, McBurney, noget mod sin vilje, bliver midpunkt i.

    Helt igennem uforudsigeligt
    Instruktør Don Siegel havde en umådeligt god evne til at fortælle helt igennem uforudsigelige historier, som vi bl.a. også ser det i Charley Varrick (1973) med Walther Matthau i titelrollen.

    Mange uventede drejninger
    Undervejs tager "The Beguiled" mange uventede drejninger, og de er meget effektivt gennemarbejdede og kommer hermed oftest som overraskelser. Mange gange tror man, det ene vil ske, men så sker det andet i stedet - en mulighed, man slet ikke havde overvejet.

    Forunderligt velfungerende
    Filmen er klart kandidat blandt Siegels mest forunderligt velfungerende film, og den var forståeligt nok hans egen personlige favorit. John B. Sherrys manuskript er baseret på en roman af Thomas Cullinan.

    Ikke noget biografhit
    I 1971 brød publikum sig ikke om at se Clint Eastwood i en så "undertrykt" rolle, og filmen blev ikke noget biografhit. Clint Eastwood selv var dog glad for, at han indspillede filmen. På den måde føjede han endnu en rolletype til sin filmografi.

    Siegels hofkomponist
    Musikken blev komponeret af Siegels hofkomponist op gennem 70'erne, Lalo Schifrin, og rummer nogle meget skingre dissonanser i en generelt eksperimenterende tone, der sine steder er en kende for dominerende.



    Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1971, USA, Drama, Thriller, Krig, Krigsdrama, 109 min.

    Dansk titel: En mand - syv kvinder
    Instr: Don Siegel Prod: Don Siegel Manus: John B. Sherry Baseret på: roman af Thomas Cullinan Foto: Bruce Surtees Klip: Carl Pingitore Mus: Lalo Schifrin