4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Kandidaten
En ung advokat besat af at opklare mysteriet omkring sin fars død mister langsomt grebet om sin hektiske karrieretilværelse.
BUND-KANDIDATUR
Jappet tale (undertekster nødvendige), konstant kamera i bevægelse (små duvende bevægelser), lyddesign og musik, high-pace-Hollywood-stil, strømlinet, kønsløst spil: "Kandidaten" er dansk film, når det er mest idiotisk og væk fra ethvert ideal om at skabe frem for at skrabe (bunden).

Alle tænkelige virkemidler
Jaworskis manuskript er ganske og aldeles overdrevet primaldramaturgi, spekulation i klimaksnarratologi med alle tænkelige virkemidler rørt rundt i en skiden gryde, og instruktøren hopper i med samlende ben.

Fatalt uspændende grundet den sovsede forudsigelighed. Det store personlige drama, når advokaten og hans kæreste tager et opgør i stuen, falder til jorden med et slasket plump, for udfaldet er givet på forhånd, og sessionen er mærket af dette og svagt spillet.

Slamfyldt overplastret
De fleste begivenheder i filmen er slamfyldt overplastret med lag-på-lag-dramaturgi. Ingen sanser får lov at få ro: instruktørens mission er helt tydeligt at foretage et sanseligt voldtægtsbombardement, og det fungerer, men skal brækkes op igen!

Grænsende til det pinlige
Det er grænsende til det pinlige, så dårlig en film, "Kandidaten" er. Den kunne måske "slæbe an" som en forlænget episode af en slet tv-serie, men som spillefilm er den helt igennem en fatal fejltagelse.

En ung, succesfuld advokat har netop vundet en vigtig sag, da verden ramler for ham. Han er besat af at opklare mysteriet bag sin fars død nogle år tidligere.

Han mener ikke, at der var tale om en ulykke. Faderen, der også var advokat, er blevet slået ihjel, og hans søn vil kende hele sandheden.

Men nu går det for alvor galt: den unge advokat svigter sin kæreste, boller udenom og begår sågar et mord i en brandert, og han er nu på vild flugt, både fra sig selv og alle andre - til susende computerlyde og bombastisk musik. Og som krølle på det hele viser det sig snart, at han er blevet taget ved næsen!

Skematisk begivenhedsmønster
Bevares, filmen har sine få øjeblikke af spænding, men det er overordnet virkelig vanskeligt at retfærdiggøre halvanden time med skvattet spil og skematisk begivenhedsmønster.
Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Kandidaten

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Kandidaten
Instr: Kasper Barfoed Prod: Jonas Allen, Peter Bose  Manus: Stefan Jaworski  Foto: Manuel Alberto Claro  Klip: Peter Brandt, Adam Nielsen  Mus: Jeppe Kaas  
Medvirkende:
Nikolaj Lie Kaas (Jonas Bechmann)
Ulf Pilgaard (Martin Schiller)
Laura Christensen (Louise)
Tuva Novotny (Camilla)
David Dencik (Michael)
Kim Bodnia (Claes Kiehlert)
Henning Jensen (Peter Bechmann)
Jesper Langberg (Jørgen Hammel)
Birgitte Hjort Sørensen (Sarah)
Henning Valin (Afpresser #1)
Claus Riis Østergaard (Afpresser #2)
Peter Plaugborg (Tynd mand)
Henrik Prip (Henrik Linde)
Marijana Jankovic (Kathrine Malling)
Iben Dorner Østergaard (Schillers assistent)
Jakob Ulrik Lohmann (Færdselsbetjent)
Camille Rommedahl (Schillers receptionist)
Per Scheel Krüger (Tv-journalist)
Stanislav Sevcik (Matthias Böttker)
Ann Hjort (Eva Schiller)
Christoffer Boe (Mand foran restaurant)
Ole Dupont (Domsmand)
Henrik Jørgensen (Fængselsvagt (ikke krediteret))
David Petersen ((ikke krediteret))
Rolf Rasmussen (Advokat (ikke krediteret))
Priser:
RB, Bedste musik
RB-N, Bedste special effects
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.