4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Mørke
En psykisk belastet Politiken-journalist gifter sin handicappede søster væk til en enfoldig tyksak. Men da søsteren på bryllupsnatten begår selvmord, forfølger journalisten hendes mand, som han tror er morder.
UBEGRIBELIGT RINGE DANSK THRILLER
Lad os nu ikke græde over spildt filmrulle, men "Mørke" er et af nyere dansk films helt unikke eksempler på nærmest ubegribeligt makværk, og det er så bestemt et jammerligt skue.

Filmen fik meget medieomtale op til premieren, bl.a. fordi et tabubelagt selvmordstema var på tapetet, og man mente, at det var flot og stærkt af såvel instruktøren Jannik Johansen og hovedrolleindehaveren Nikolaj Lie Kaas (hvis forældre begge begik selvmord) at begive sig ind i dette mørke territorium.

Indpakket selvmordstema
Men selvmordstemaet er pakket ind i en slibrigt uopfindsom thrillerkliché og er begrænset til antydninger og slørede flashbacks. "Mørke" låner meget af sine amerikanske genrekolleger, og instruktør Jannik Johansen benytter enhver lejlighed til at vise, hvad kameraisenkrammet kan.

Filmen er co-produceret med britiske kolleger, og komponisten Antony Genn har sammen med britiske lyddesignere skabt en verden af bimlende og stemningsskabende lyde, så man på intet tidspunkt er i tvivl om, hvad man skal tro, tænke eller mene.

Nikolaj Lie Kaas spiller Politiken-journalisten Jacob, der bærer rundt på en - kraftigt antydet - psykisk byrde, og hans nu handicappede søster sidder i dag i kørestol som følge af et selvmord.

Da søsteren møder kæresten Anker (Nicolas Bro) og vælger at gifte sig, går det hele galt. På bryllupsnatten skærer søster angiveligt pulsåren over, og selvmordsforsøg nr. 2 lykkes.

Men Jacob føler sig ikke overbevist om, at søsteren selv har taget sig af dage. Der var nu noget mistænkeligt ved ham Anker.. Så Jacob starter den gamle Saab og kører til Jyllands øde landsbytosselandsby "Mørke", hvor Anker nu har slået sig ned - med en ny handicappet kæreste..

Fantasiløst projekt
Man føler sig fuldstændig magtesløs i dette fuldkommen fantasiløse copy/paste-projekt, der har markedsført sig som dybsindig selvmordstabubryder men i virkeligheden er så brutalt banal, at det selv ikke er manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen værdigt.

Skuespillet er - ja, jeg beklager, ubegribeligt ringe. Nikolaj Lie Kaas er helt ude af fatning i dette virvar af forudsigelige klichéreplikker, og han står svagt over for kvindelige biroller, der er blevet pålagt utaknemlige handicaproller og en stereotyp Nicolas Bro.

Landbetjenten Carl, komplet med dum jysk dialekt, spilles med historisk talentløshed af Morten Lützhøft. Hans karakter kommer til at stå som et blandt mange fede argumenter for, at "Mørke" er spild af filmrulle med mere, selvom det ikke er noget, vi begræder.
Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Mørke

Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7Karakter: 0 ud af 7
Fakta om filmen
2005, Danmark, Thriller, 120 min
Dansk titel: Mørke
Instr: Jannik Johansen Prod: Thomas Gammeltoft, Hanne Palmquist  Manus: Jannik Johansen, Anders Thomas Jensen  Foto: Rasmus Videbæk  Klip: Per K. Kirkegaard  Mus: Antony Genn  
Medvirkende:
Nikolaj Lie Kaas (Jacob)
Nicolas Bro (Anker Jensen)
Laura Drasbæk (Nina)
Lærke Winther Andersen (Hanne)
Lotte Bergstrøm (Julie)
Anne Sofie Espersen (Sonja)
Morten Lützhøft (Carl, landbetjenten)
Lisbeth Lundquist (Caroline)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.