4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Airport
En terrorist har i sinde at sprænge en bombe ombord på et fly og akkompagneres af et hav af sidehistorier.
NØDLANDINGER PÅ STRIBE

Tematisk beslægtede 70’er-film:
Airport (1970)
The Poseidon Adventure (1972)
Earthquake (1974)
The Towering Inferno (1974)

Katastrofefilmen "Airport" blev en stor kommerciel succes, og flere film i samme genre fulgte i kølvandet, bl.a. tre Airport-sequels og filmene listet ovenfor. Af de nævnte tre katastrofefilm er "Airport" den i særklasse mindst sammenhængende.

Nødlandinger på stribe
I USA oplever man den værste snestorm i mands minde, og for lufthavnen og dens ledelse skal dette vise sig at blive et stort problem. Et fly kører nemlig fast i snemasserne og kan umuligt komme fri igen. Nu skal alle andre rutefly lande på nødbane 22, indtil det fastkørte fly er blevet gravet fri. Men dét er ikke den største katastrofe i filmen.

Uvejr på alle fronter
Mel Bakersfeld skal som kopilot ud i uvejret på en rejse til Rom. Han har netop gjort en stewardesse gravid, og nu ved parret ikke, hvad de skal gøre med det kommende barn. På land er Mels (oversminkede, pelsklædte) frue blevet godt og grundig sur på sin mand og ønsker skilsmisse. Men det er heller ikke katastrofen i filmen.

Sød dame med sjov hat
En sød, gammel dame med en sjov hat bliver meldt til flyselskabet Trans Globals ledelse, ledet af Mel Bakersfeld og en fiks, lady-like underdirektør. Den søde, gamle dame viser sig nemlig at have rejst mange gange som blind passager med Trans Global. Hun har brugt beskidte kneb såsom at fortælle personalet løgnehistorier. Det kan selskabet selvfølgelig ikke have, men Mel tager det nu helt pænt. Det er for resten heller ikke katastrofen i filmen.

En bombe i tasken
En passager ved navn Guerrero viser sig at være tidligere psykiatrisk patient, og han har en bombe i tasken! Hans stakkels kone hjemme på land har fortalt ledelsen i Trans Global, at hun er nervøs for sin mand. Han havde nemlig løjet for hende om sin rejse. Og en vagt i lufthavnen mistænkte også manden, fordi han så nervøs ud. Men det er utrolig nok heller ikke katastrofen i filmen..

Katastrofen er filmen selv
Katastrofen i filmen er i overført betydning filmen selv. Den bliver aldrig nærgående, spændende eller troværdig. Det hele er billigt skrabet fremstillet, staccato på "lavblus" igennem masser af små sidehistorier og med et hav af uvedkommende bipersoner.

Svulstig fortællestil
Fotograferingen og musikken er desuden overdreven svulstig, og man opnår aldrig en følelse af at være midt i noget som helst, andet end i en dårlig og alt for langtrukken film, der ikke kender hverken sin komiske eller dramatiske besøgelsestid.

Masser af nomineringer
Helen Hayes vandt en Oscar® for bedste birollepræstation, og "Airport" nomineredes i ikke færre end 9 øvrige kategorier (bl.a. bedste film og bedste fotografering). I dag kan det mildest talt virke en anelse komisk, at filmen fik så meget kvalitetsopmærksomhed.
Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Airport

Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7Karakter: 1 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Vinger af ild
Instr: George Seaton Prod: Ross Hunter  Manus: George Seaton  Baseret på: roman af Arthur Hailey  Foto: Ernest Laszlo  Klip: Stuart Gilmore  Mus: Alfred Newman  
Medvirkende:
Burt Lancaster (Mel Bakersfeld)
Dean Martin (Vernon Demerest)
Jean Seberg (Tanya Livingston)
Jacqueline Bisset (Gwen Meighen)
George Kennedy (Joe Patroni)
Maureen Stapleton (Inez Guerrero)
Barry Nelson (Capt. Anson Harris)
Lloyd Nolan (Harry Standish)
Jessie Royce Landis (Mrs. Harriet DuBarry Mossman)
Larry Gates (Commissioner Ackerman)
Whit Bissell (Mr. Davidson)
Michael Bell (Airport Bus Driver (ikke krediteret))
Priser:
GG, Bedste birolleskuespillerinde (Stapleton)
GG-N, Bedste musik
GG-N, Bedste birolleskuespiller (Kennedy)
GG-N, Bedste film
AA, Bedste skuespillerinde (Hayes)
AAN, Bedste lyd
AAN, Bedste kostumedesign
AAN, Bedste scenografi
AAN, Bedste musik
AAN, Bedste klipning
AAN, Bedste fotografering
AAN, Bedste manuskript
AAN, Bedste skuespillerinde (Stapleton)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.