4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
En general gå amok på løs baggrund og sender sine tropper fuldt krigsudrustet mod Sovjet.
FULDBYRDET FILM
Utvivlsomt en af de allermorsomste antikrigsfilm, der er lavet. Det lyder usandsynligt, at en film om atomkrig skulle kunne være morsom, men det er så afgjort tilfældet i Stanley Kubricks elskelige "Dr. Strangelove".

Helt amok
Besat af idéen om, at russiske kommunister prøver at berøve amerikanerne deres "elskede kropsvæsker" går general Jack D. Ripper helt amok og sender sine tropper af sted for at angribe Sovjetunionen.

Den amerikanske præsident mødes desperat med sine rådgivere, blandt andre den iltre general Buck Turgidson og eksnazi-professor Dr. Strangelove.

Hemmelig kode
Det viser sig hurtigt, at der ikke er noget at gøre. Den gale general har benyttet sig at "Angrebsplan R", der er en nødplan uden om præsidenten. De involverede B-52-fly kan ikke kontaktes, da de har slået over på en hemmelig kode.

Engagerende
Det er en håbløs situation, som vi følger fra alle sider. En engagerende krydsklipning mellem de tre scener holder konstant dampen oppe. Stanley Kubricks mesterlige instruktion skinner igennem hele filmen.

Knaldgod iscenesættelse
Den fine instruktion mærkes afgjort også i skuespillet, som fra alles side er ubetaleligt. Man har næppe set Peter Sellers spille bedre. Men også Sterling Hayden og George C. Scott er i en klasse for sig, ligesom birollerne er brillante, bl.a. den stærkt sydstats-dialekterede major Kong, der videregiver ordrerne ombord på et af flyene.

Barsk humor
Det overrumplende ved "Dr. Strangelove" ligger selvfølgelig blandt andet i, at man hele tiden morer sig over et så barskt emne. Men den tekniske side af filmen er så afgjort en af de største nydelser for den sande æstetiker. Bemærk de spektakulære lyssætninger og kameravinkler, især i krigsrummet og på kontorer hos general Ripper.

Virkningsfuld dialog
Dialogen er helstøbt, et fantastisk humoristisk manuskript ligger til grund. Et af de stærkeste virkemidler i skuespillet er netop dialogen, men også kropssproget spiller en afgørende rolle. Bemærk især general Turgidson, der konstant fægter med et eller andet (om ikke andet så med et stykke tyggegummi).
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Dr. Strangelove eller: hvordan jeg lærte at glemme mine bekymringer og elske bomben
Instr: Stanley Kubrick Prod: Stanley Kubrick  Manus: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George  Baseret på: roman af Peter George  Foto: Gilbert Taylor  Klip: Anthony Harvey  Mus: Laurie Johnson  
Medvirkende:
Peter Sellers (Group Captain Lionel Mandrake/President Merkin Mufley/Dr. Strangelove)
George C. Scott (General "Buck" Turgidson)
Sterling Hayden (General Jack D. Ripper)
Keenan Wynn (Col. "Bat" Guano)
Slim Pickens (Major T.J. "King" Kong)
Peter Bull (I) (Russisk ambassadør)
James Earl Jones (Lt. Lothar Zogg)
Tracy Reed (Miss Scott)
Shane Rimmer (Capt. Owens)
Priser:
BD, Bedste europæiske film
AAN, Bedste adopterede manuskript
AAN, Bedste instruktør
AAN, Bedste skuespiller (Sellers)
AAN, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.