4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Oliver Twist
En forældreløs dreng havner i skidt selskab hos en hæler og hans drengetyve.
EN MESTERLIG FORTOLKNING

Anmeldte Oliver Twist-filmatiseringer:
Oliver Twist (1948)
Oliver Twist (tv) (1997)
Oliver Twist (tvs) (1999)

Når man vælger at se bort fra Arnold Bax' umenneskeligt misledende og horribelt støjende musik er man her vidne til intet mindre end et klassisk mesterværk.

Vidunderligt fængslende
David Leans fortolkning af Charles Dickens' roman er vidunderligt fængslende og fremragende iscenesat. Der er tale om et filmkunstværk af de helt store, en af den slags film, der med sine velkomponerede sort/hvide billeder sætter sig på nethinden.

I lære som lommetyv
Drengen Oliver flyger fra et forfærdeligt sted til London, hvor han straks samles op af en større dreng, der tager ham med til hæleren, Fagin. Her skal Oliver, sammen med en gruppe andre drenge, ud i byen at stjæle.

Kortvarig lykke
Oliver bliver hurtigt god udi tyveriets kunst, men der kommer et tidspunkt, hvor det tager overhånd. Ved et lykketræf støder Oliver ind i en venlig rigmand, der straks tager Oliver under sine vinger. Men dén lykke får ikke lov at vare længe.

Et forbillede i sin tid
Se på denne film. Et forbillede i sin tid. Et kunstnerisk udtryk, der er en fryd for øjet. Disse fantastiske billeder er en evig inspirationskilde for tilskueren. Guy Greens fotografering og den tekniske behandling hører en mere moderne tid til - vinklinger, kamerature og især lyssætninger er perfekte.

Højeste inspiration
Skuespillerne er tydeligvis i højeste inspiration under den kyndige instruktion, og det får det bedste frem i Alec Guinness, og som superskurken Bill Sikes imponerer Robert Newton.
Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Oliver Twist

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Oliver Twist
Instr: David Lean Prod: Ronald Neame, Anthony Havelock-Allan (ikke krediteret)  Manus: Stanley Haynes, David Lean  Baseret på: roman af Charles Dickens  Foto: Guy Green  Klip: Jack Harris  Mus: Sir Arnold Bax  
Medvirkende:
John Howard Davies (Oliver Twist)
Alec Guinness (Fagin)
Robert Newton (Bill Sikes)
Kay Walsh (Nancy)
Francis L. Sullivan (Mr. Bumble)
Mary Clare (Mrs. Corney)
Henry Stephenson (Mr. Brownlow)
Anthony Newley (Artful Dodger)
Peter Bull (I) (Landlord)
Diana Dors (Charlotte)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.