The China Syndrome (1979)

    En gruppe tv-journalister bliver vidner til en ulykke, mens de filmer en reportage på et atomkraftværk. Men der ikke sket noget, siger man.


    UPOPPET SPÆNDING

    Et af skuespilleren Michael Douglas’ tidlige projekter som producer er denne spændende og skræmmende fortælling om atomkraften i USA. På en tilpas upoppet og afdæmpet måde bevæger historien sig ind i det ubehagelige emne, og filmens klimaks emmer af spænding.
     

    Populær tv-journalist

    Den meget populære tv-journalist Kimberley Wells har sammen med sin fremadstræbende fotograf Richard Adams skaffet sig ind på det lokale atomkraftværk for at foretage et interview med værkets leder.

    En lille fejl
    Mens de optager, sker der en rystelse, og det er åbenlyst, at folkene i kontrolrummet er oprørte. Alligevel får tv-folkene at vide, at det ikke var andet end en lille fejl.

    I farezonen
    Men det skal snart vise sig, at atomkraftværket er i farezonen. Hvis kernen bliver blottet, kan man risikere "Kinasyndromet", hvor der i princippet kan blive smeltet hul helt ned til Kina.

    Hvis uheldet er ude..
    Da Kimberley Wells får nys om dette, opsøger hun lederen fra kontrolrummet, Jack Godell. Han elsker værket, og han indser, at der er stor risiko for, at det går helt galt. Mange mennesker kan omkomme, hvis uheldet er ude.

    Nervepirrende kamp mod uret
    Nu begynder en nervepirrende kamp mod uret - og i særlig grad mod det øvrige personale på værket, der mener, at Jack er gal, når han siger, at værket skal lukkes. Jack låser sig ved magt inde i kontrolrummet, og kræver at Kimberley Wells kommer og foretager en direkte reportage, så befolkningen kan blive klar over problemet.

    Kraftfulde præstationer
    Et par kraftfulde præstationer fra Jane Fonda og Jack Lemmon er filmens bærende støtter, men også et fint manuskript med effektiv spænding (og samtidig rimeligt sandsynlige udfald) er med til at gøre filmen interessant.

    Ingen underlægningsmusik
    Michael Douglas med fuldskæg er god i en større birolle. Bemærk, at der ikke er noget underlægningsmusik i filmen. Historien er nervepirrende nok uden - et åbenlyst kvalitetstegn.



    Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1979, USA, Thriller, Drama, 122 min.

    Dansk titel: Kinasyndromet
    Instr: James Bridges Prod: Michael Douglas Manus: Mike Gray, T.S. Cook, James Bridges Foto: James Crabe Klip: David Rawlings
    Priser
    • AAN - Bedste skuespiller (Lemmon)
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Fonda)
    • AAN - Bedste manuskript
    • AAN - Bedste scenografi
    • CAN - Bedste skuespiller (Lemmon)
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør
    • GG-N - Bedste skuespiller (Lemmon)
    • GG-N - Bedste manuskript