Freistatt (2015)

    En 14-årig dreng havner på en barsk kostskole i 1960'ernes Tyskland. Her er ingen kære mor - og hjemme anser stedfaren ham som en konkurrent til morens hjerte.


    STRAF MED SUKKER PÅ

    Her serverer tyske Marc Brummund råt for (u)sødet en drengeskæbne baseret på virkelige hændelser, i stil med den mere vellykkede danske Godhjem-film Der kommer en dag (2016). 14-årige Wolfgang havner i 1960'erne på et kæft-trit-og-retning-drengehjem. Så kan han lære det! For derhjemme anser hans despotiske stedfar ham nemlig som en konkurrent til moderens hjerte.

     

    Kindheste-sprød spændingskurve

    Det lyder jo som en kindheste-sprød spændingskurve, og "Freistatt" leverer da også varen - men på noget udfladede og berøringsbekymrede præmisser. Marc Brummunds film er nemlig umiddelbart ganske hjerteskærende: Fysisk og psykisk vold mod sagesløse teenagere er godt filmstof, der er bare langt mellem de reelle snapse.

     

    Umenneskelige forhold

    Da først Wolfgangs hverdag er henlagt til Freistatt-hjemmet med omegn, er det med at tilpasse sig de umenneskelige forhold. Ellers er drengeskæbnen så godt som forseglet udi konstant mobning og fornedrelse. Derfor vælger Wolfgang den rå facade, hvor han fx ikke hyler ret meget, når han får tæsk. 

     

    Et liv efter prøvelserne?

    Mon der er håb for et liv efter prøvelserne? Dét svar lader filmen blafre lidt usikkert i vinden, men i efterteksterne får vi lige det virkelige livs perspektiver på Freistatt-skæbnerne. Tyskerne rydder op i fortidens synder, og Brummunds film føjer sig til en efterhånden lang liste af folkeligt mentale proces-film.

     

    Jord- og efterårsfarver

    "Freistatt" har rigtig fine scener i Judith Kaufmanns fotografering, der særlig delikat indfanger jord- og efterårsfarverne i de mose- og tørvegravsklamme omgivelser. Her får drengene også dén naturlige patina, der gør dem så fotogene i den beskidte og voldelige kontekst.

     

    Troværdige udstrålinger

    Louis Hofmann, der præsterede funklende i en anden film fra 2015, den danske Under sandet, evner troværdige udstrålinger udi det mentale og kropslige smertehelvede, som Freistatt byder ham: Helt centralt for troværdigheden. Desværre er der alt for meget underlægningsmusik gennem hele filmen, hvilket sovser meget i den råt for sødede retning.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2015, Tyskland, Drama, Teenagere, 104 min.

    Dansk titel: Sanctuary
    Instr: Marc Brummund Prod: Rüdiger Heinze, Stefan Sporbert Manus: Nicole Armbruster, Marc Brummund Foto: Judith Kaufmann Klip: Hans Funck Mus: Anne Nikitin
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation