Do the Right Thing (1989)

    I hedebølgen sker det, at folk koger over. Denne film beskriver, hvad det kan føre med sig af vanskeligheder.


    RAPKÆFTET

    "Do the Right Thing" er Spike Lees måde at gøre det rigtigt på! Med en herlig form for humor og selvironi instruerer han en nærmest farceagtig komedie, der er så velspillet, at det i perioder slår gnister. I de sidste tyve minutter skifter filmen stil og bliver larmende og voldelig, hvilket dog er mere overraskende end generende. En fænomenal finale, faktisk.

    Kogende varmt
    Det er ulideligt varmt – nærmest kogende – i det tæt pakkede sorte storbykvarter. Alle bliver generet af varmen på en eller anden måde, og irriteres i det hele taget af hinanden. I hjertet af kvarteret ligger Sal's Famous Pizzeria, et velbesøgt og elsket madsted for de mange lokale.

     

    Sort/hvidt

    Indehaveren er hvid, men det har tilsyneladende aldrig generet de mange sorte. Sal har en enkelt sort ansat til at bringe sine pizzaer ud, den unge Mookie (spillet af instruktøren selv). Hele historien er set mere eller mindre fra Mookies synsvinkel.
     

    Små konflikter

    Der opstår hustigt kaos, og midt i alt dette står altså Mookie, den lille pizzaudbringer, der forsøger at holde sammen på tilværelsen ligesom alle de andre i kvarteret. Han er sort, men ikke racist, og han er god til at udrede små konflikter på sit arbejde, som når fx Sals to sønner ikke kan enes.

    God miljøbeskrivelse
    Det er en vidunderlig miljøbeskrivelse, og Spike Lee har med humoren og selvironien gjort "Do the Right Thing" til en film for et bredt publikum. De fleste personer er komiske på en eller anden måde. Spike Lee ser ikke for smart ud i sit amerikanske sportskostume, Radio Raheem er enorm, men sårbar, så snart radioen bliver taget fra ham, Sal er kvik i replikken, men svag, når han først skal forsvare sig. Og i baggrunden står den retarderede, stammende hvide mand og sælger fotografier af Malcolm X for $2 – hver dag.
     

    Morsomste scene

    Den morsomste scene opstår, da Radio Raheem skal have nye batterier til sin enorme ghettoblaster. Her bandes og svovles der på tværs af skranken. Sådan går det, når en sort skal købe 20 D-batterier hos et koreansk ægtepar...



    Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1989, USA, Drama, Komedie, 115 min.

    Dansk titel: Do the Right Thing
    Instr: Spike Lee Prod: Spike Lee, Monty Ross Manus: Spike Lee Foto: Ernest Dickerson Klip: Barry Alexander Brown Mus: Bill Lee
    Priser
    • AAN - Bedste birolleskuespiller (Aiello)
    • AAN - Bedste manuskript
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør
    • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Aiello)
    • GG-N - Bedste manuskript