The Top and the Ball (1953)

  Både to stykker legetøj og børnene, der leger med dem, bliver voksne, skilles ad og mødes igen. Men intet er som før.


  SJÆLDEN TV-ANDERSEN #2

  Sammenhængende i denne serie:
  Little Claus and Big Claus (tv) (1952)
  The Top and the Ball (tv) (1953)

  Blandt de bevarede amerikansk/skandinaviske tv-produktioner produceret af selskabet SatCap i starten af 1950'erne er "Toppen & Bolden", indspillet i Stockholm, og med den kendte britiske skuespiller Christopher Lee i en af rollerne.

  Halvtimelange tv-eventyr
  Da produktionen af de knap halvtimelange H.C. Andersen-tv-film rykkede fra Nordisk Film i Valby til Sverige, skiftede man instruktøren ud, og i spidsen for dette eventyr stod således Tom C. Connochie. I dag har filmen afgjort størst værdi som følge af Christopher Lees lille rolle som fortæller og far til Bolden.

  Præg af fyldstof
  Tv-filmen bærer i langt højere grad end søsterproduktionen "Little Claus & Big Claus" præg af fyldstof. Her har det åbenbart været sværere at fylde de 26 skabelonminutter ud med Andersen-handling, og det kommer bl.a. til udtryk i et par længere indslag med balletdansere. De har intet med eventyret at gøre. Til gengæld er balletdanserne medlemmer af Den Kgl. Danske Ballet.

  Stemning & morale
  Det lykkes dog at formidle noget af den personlige stemning og morale, som eventyrhistorien er bærer af: I høj grad historien om Andersens eget liv. Og den lille film runder fint af uden egentlig afklaring - det er jo poesi, vi er vidner til, og alt skal ikke skæres ud i pap.

  Samlebåndsproduktion
  Overordnet udgør "The Top & The Ball" et udtalt billede på den samlebåndsproduktion, som disse eventyr udgjorde i begyndelsen af 1950'erne. Ingen tid til fordybelse men samtidig nogenlunde tro overfor sine forlæg, så alt det eventyrlige ikke går op i hat og briller.

  Filmen er fotograferet af svenske Sten Dahlgren.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1953, USA, Eventyr, Komedie, 26 min.

  Dansk titel: Toppen og bolden (tv)
  Instr: Tom D. Connochie Prod: Thor L. Brooks Baseret på: eventyr af H.C. Andersen Foto: Sten Dahlgren Mus: Erik Fiehn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation