1492: Conquest of Paradise (1992)

  Christopher Colombus opdager Amerika, men først efter meget besvær.


  LANGTRUKKET HISTORISK DRAMA

  Det lykkes desværre slet ikke for Ridley Scott at skabe den rette storslåede historiske atmosfære i filmen om Christopher Columbus' opdagelse af Amerika i 1492. Senere i Scotts karriere kan man se tendensen til de storladne filmatiseringers overskruede niveau, men i 1992 havde man anderledes forventninger til den britiske instruktør.

  Tør politisk vægt
  Scott lægger al for megen vægt på de politiske sider af sagen, og selvom filmen helt uden tvivl er visuelt appetitelig, kommer man ikke uden om, at man aldrig rigtig bliver fænget af den storladne epik.

  Karisma & personlighed
  Gérard Depardieu burde ellers være ideel i rollen som Columbus: han er ved at flyde over af karisma og personlighed, men modspil er der ikke maget af. Hverken i manuskriptets valg eller birolleskuespil.

  Lang og sej kamp
  Filmen beskriver Columbus' lange og seje kamp for at opnå tillid, blandt andet hos den spanske dronning. Hans højeste ønske er at få lov til at opdage det kontinent, han er overbevist om ligger derude mod vest og venter.

  Hånet fra flere sider
  Selvsagt bliver han hånet fra flere sider, men da han endelig opnår tilliden fra de rigtige folk, kan eventyret begynde, og Columbus sætter sejl mod ukendt land.

  Masser af problemer
  Men er det overhovedet den rene lykke at opdage dette kontinent, der ligger helt fremmet og gemmer sig indhyllet i en fortryllende tåge? Columbus og hans mænd skal snart opdage, at de indfødte amerikanere vil volde dem masser af problemer.

  Særdeles langtrukken
  Man oplever filmen som særdeles langtrukken, og det lader vente helt ubeskriveligt længe på sig, før man overhovedet kommer af sted fra Europa. Blandt andet fordi Ridley Scott og hans manuskriptforfatter bruger så overvældende meget krudt på de politiske aspekter og det medfølgende tovtrækkeri.

  En stor skuffelse
  Det bliver aldrig til et storladent epos om den i særklasse historiske opdagelse, og dét i sig selv er en voldsom skuffelse, som man sidder med længe efter end credits. Musikken af Vangelis, som Ridley Scott yndede at bruge i flere af sine tidlige film, har et iørefaldende hovedtema, men helt generelt er den elektroniske klang slet ikke et match for opdagelsen af Amerika.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1992, Frankrig, Spanien, Historie, Drama, Eventyr, Biografi, 150 min.

  Dansk titel: 1492: erobring af Paradis
  Instr: Ridley Scott Prod: Ridley Scott, Alain Goldman Manus: Roselyne Bosch Foto: Adrian Biddle Klip: William Anderson, Francoise Bonno Mus: Vangelis
  Priser
  • GG-N - Bedste musik