Night of the Living Dead (1968)

    Truet af levende døde kæmper en lille gruppe mennesker for deres liv i et øde beliggende hus.


    BIZART ZOMBIEUNIVERS

    Night of the Living Dead (1968)
    Dawn of the Dead (1978)
    Day of the Dead (1985)

    Night of the Living Dead (1990)
    Dawn of the Dead (2003)

    Day of the Dead (2008)


    Måske er denne bizarre gyser netop så effektiv og nærgående på grund af sit primitive og kluntede filmhåndværk og sit meget lille budget. I hvert fald er NIGHT OF THE LIVING DEAD uhyre stemningsfuld og troværdig trods den mildest talt overnaturlige handling!

    Vaklende på kirkegården

    Barbara (Judith O'Dea) og hendes bror Johnny (Russell Streiner) er taget af sted til deres fars grav for at lægge en krans, da en mand pludselig kommer vaklende på kirkegården og overfalder dem. Broderen omkommer. Barbara flygter nu over hals og hoved og når kun med nød og næppe i sikkerhed i et hus, der står tomt. Et øjeblik efter dukker Ben (Duane Jones) op, en handlekraftig sort mand, der forstår at få barrikaderet huset og gjort det sikkert.

    Flugtmuligheder?
    Noget senere kommer der pludselig endnu nogle levende eksemplarer af den menneskelige race op fra kælderen, hvor de har gemt sig. Nu diskuteres der heftigt, hvad der er det bedste gemmested - i kælderen med kun én dør at bevogte, eller oppe i stuerne, hvor der trods alt også er flugtmuligheder. Ben får overtalt de fleste til at blive oppe hos ham og hjælpe. Planen er at nå ud til bilen på gårdspladsen og siden køre til nærmeste redningssted som annonceret i TV. Uheldigvis bliver bilen sprængt i luften og planen mislykkes. Nu er der kun tilbage at vente på redningsfolkene..

    Stilfuldt ulækkert
    "Night of the Living Dead" er ligeså stilfuld og spændende som den er bizar og ulækker . Der går ikke mange minutter, før rædselen er i fuld gang, og den fortsætter lige til og med slutsekunderne! Stemningsfulde lyssætninger og dygtige iscenesættelser imponerer, selvom klipningen ofte er lettere kikset. Skuespillet er tilpas skræmt. Musikken er absolut uhyggelig. George Romero står både for instruktion, fotografering og klipning, og det er lykkedes ham at skabe en på mange måder normsættende gyser. Han viser, at man med små midler sagtens kan skabe en utrolig god gyser.

    Livagtigt skræmmende
    Selvom filmen er optaget i grynet sort/hvid, er scenerne med zombier, der æder menneskekød alligevel uhyggeligt livagtige og skræmmende. Dette er så absolut kun en gyser for sofistikerede skrækfans.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1968, USA, Gyser, Zombiefilm, 90 min.

    Dansk titel: Night of the Living Dead
    Instr: George A. Romero Prod: Russell Streiner, Karl Hardman Manus: John A. Russo Foto: George Romero Klip: George Romero
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation