The Snapper (1993)

  En overbefolket engelsk familie sættes på den anden ende, da det forlyder, at datteren er gravid.


  SAMTIDSKRITISK HUMOR

  Den britiske instruktør, Stephen Frears, blev kendt for sine samtidskritiske karakterskildringer tidligt i sin karriere. Han fik sin Hollywood-debut i 1988 med rokoko-stilstykket Dangerous Liaisons (1988) med Glenn Close, Michelle Pfeiffer og John Malkovich.

  Ublufærdig skildring
  "The Snapper" udgør en tilbagevenden til det samtidskritiske i en ligefrem og ublufærdig skildring af en overbefolket britisk familie, der lever sammenklumpet i et lille rækkehus.

  Da den ældste datter, Sharon, i filmens begyndelse fortæller sine forældre, at hun er gravid, er det blot endnu et irritationsmoment i dagligdagen. Et par himmelvendte øjne fra moderen og en reprimande fra faderen - mere familiært overarbejde!

  Kilder til frustration
  Det, der egentlig er den største kilde til frustration, er, at Sharon ikke vil fortælle, hvem faderen til barnet er. Ikke engang veninderne får noget at vide. Der må stikke noget under, og langsomt røbes det da også, hvorfor Sharon har været så hemmelighedsfuld: I beruset tilstand lod hun en temmelig fed ældre herre stikke snabelen ind, en herre der er ældre end hendes egen far.

  Da faderen erfarer dette, er han ved at gå til af raseri, men mest over for den ældre herre, der i øvrigt er deres genbo. Det er ikke let for Sharon at undgå herren, der gerne vil gifte sig med hende.

  Hun afskyer ham, og det lykkes hende at holde ham på afstand. I stedet plejer mor, far og de fire søskende hende. Og dog er det kun faderen, der egentlig gider tage sig af den gravide datter.

  Himmelvendte øjne
  De fire søskende har travlt med alt muligt andet, og moderen virker altid lidt irritabel og ugidelig, (og gider ikke bolle med sin mand, han har nemlig dårlig ånde, hvilket hun siger åbenlyst).

  Langsomt arbejder filmen sig imod et klimaks - da Sharon skal føde. Det går rigtig godt, og Sharon kan nu bidrage med endnu en skæbne til det trange rækkehus.

  "The Snapper" er en fin film. Skuespillet er den stærkeste side, for historien er bestemt ikke rekordsættende original.

  Springende stil
  Stephen Frears benytter en meget springende stil, hvor klippene er korte, og somme tider kan det være ret svært at nå at engagere sig, inden næste scene er i gang.

  Det klassiske familiedrama med skrig, råb, larm og kaos synes i længden lidt for brugt, og det skinner ofte igennem i filmoplevelsen.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1993, Storbritannien, Komedie, Drama, 90 min.

  Dansk titel: The Snapper
  Instr: Stephen Frears Prod: Lynda Myles Manus: Roddy Doyle Baseret på: roman af Roddy Doyle Foto: Oliver Stapleton Klip: Mick Audsley Mus: Div. Popartister
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespiller (Meaney)