Yes Man (2008)

  En bankmand er kørt træt i tilværelsen. Efter at have meldt sig til et ja-program, hvor han skal sige ja til alt i livet, ændres alt dog radikalt.


  JASIGERENS KVALER

  Jim Carreys gummiansigt kan der med lidt held altid vrides noget morsomt ud af, og det er også tilfældet i denne letbenet overfladiske kærlighedskomedie, der ellers generelt i langt højere grad end Carreys tidligere film er en standard-komedie.

  Carrey spiller en bankmand, der efterhånden finder tilværelsen noget monoton. En gammel overgearet ven opfordrer ham til at melde sig til et "JA-program", hvor en sekterisk guru overbeviser bankmanden om, at ved at sige ja til alt, vil hans tilværelse ændre sig, og den positive energi være overstrømmende.

  Det kommer der naturligvis lidt spas ud af! Det er ikke alt her i livet, man har lyst til at sige ja til. Men når man nu SKAL, må man fx lægge mellemgulv til et blow job af en tandløs, 85-årig kvinde.

  På den jordbundne måtte
  Dette er blot en af flere relativt finurlige situationer, som bankmandens ja'er afstedkommer. Generelt holder filmen sig dog helt nede på den jordbundne måtte, hvor grundplottet er flettet omkring en flirt med en alternativ pige.

  Ind imellem er det hele så plat, at man ikke kan undlade at finde det smittende komisk, men rigtigt lårklaskende morsomt bliver det desværre aldrig. I et gennemført absurd kollegialt forhold i banken opstår nogle af filmens herligste øjeblikke.

  Ubegribeligt tyndt
  Resten af tiden indføres man i en romance, der ikke er stort forskellig fra et utal af øvrige amerikanske romantiske komedier, og det er faktisk til tider et ubegribeligt tyndt manuskript.

  Man kan hævde, at plottet er skabt til at skabe godt humør, og det gør det da også. Men disse forudsigelige mand-møder-kvinde-komedier har vi set til overflod, og Carreys normale skævhed med glimt i øjet udnyttes stort set ikke til at differentiere "Yes man" fra komediemængden.

  Sløjfe bundet på forhånd
  Man skal selvfølgelig ikke tage en film som "Yes man" alvorligt. Problemet er til gengæld, at filmen tager sig selv lidt for alvorligt: kærlighedsplottet er en stor sløjfe bundet på forhånd.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2008, USA, Storbritannien, Komedie, Romantik, 104 min.

  Dansk titel: Yes Man
  Instr: Peyton Reed Prod: David Heyman, Richard D. Zanuck Manus: Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel Baseret på: bog af Danny Wallace Foto: Robert Yeoman Klip: Craig Alpert Mus: Mark Oliver Everett, Lyle Workman